打印 上一主題 下一主題
收起左側

聊廣試行開放粗口"言論"

唉 一句言論自由就破壞了存在已久的傳统
一句言論自由就忘記了自由背後的義務
難道樂古為了一時之快而隨波 ...
0o0夜月0o0 發表於 6-12-2013 13:26

說到自由嘛...
個人認為自由不等於放縱
回復 支持 反對

說到自由嘛...
個人認為自由不等於放縱
maxycy 發表於 6-12-2013 22:23

個人認為爭論點並不在於開放粗口"言論"的自由是否會被濫用而造成放縱而是有沒有必要開放粗口"言論"的自由

根據維基百科的定義
言論自由英語Freedom of speech)是指按照自己的意願表達意見和想法的政治權利,有時也被稱為意涵更廣泛的表達自由[1][2][3]。它通常被理解為充分表達意見的自由,當中包括以任何方式尋找、接收及發放傳遞資訊或者思想的行為。言論自由的權利在任何國家通常都會受到不同程度的限制,例如發表誹謗中傷猥褻、煽動仇恨或者侵犯版權等言論或者資訊的行為都被禁止,而表達意見時也需要注意時間、地點和禮儀。
世界人權宣言》第19條及《公民權利和政治權利國際公約》的《國際人權法》中亦確認言論自由為一項人權。《公民權利和政治權利國際公約》第19條指「人人有權在不受干涉下持有意見及主張」及「每個人都有權利自由發表主張和意見,此項權利包括尋找,接收和傳遞資訊和思想的自由,而不分任何媒介和國界。」第19條亦指出,這些權利附有特別責任及義務,行使時必須尊重他人權利或名譽,確保國家安全及公共秩序不受影響。

個人認為粗口中含有誹謗中傷猥褻、煽動仇恨的成份,亦無尊重他人權利或名譽,因此粗口應受到言論自由的限制
另外,一條法則的更變應帶來正面改變,開放粗口"言論"理應能為樂古帶來正面改變,而我個人不認為能做到這一點,反而看到的是倒行逆施。
回復 支持 反對

唉 一句言論自由就破壞了存在已久的傳统
一句言論自由就忘記了自由背後的義務
難道樂古為了一時之快而隨波 ...
0o0夜月0o0 發表於 6-12-2013 13:26

適者生存,當你唔去配合呢個世界既主流,好抱歉一件事就係要被淘汰,你話寧願樂古光榮結束,大佬呀人係求生架,既然可以試下,有何不可。冇粗口唔代表係高尚,希望你搞清楚呢樣野。
回復 支持 反對

個人認為爭論點並不在於開放粗口"言論"的自由是否會被濫用而造成放縱而是有沒有必要開放粗口"言論"的自由 ...
0o0夜月0o0 發表於 6-12-2013 23:52

成個版面好潔淨又點,人影都冇隻又有咩用,我寧願個壇俗啲但係有人流,搞討論區為乜?咪又係想多人囉,多人有生氣就係成功,話知佢有幾低俗啦下話。
回復 支持 反對

咁撚正既@>@諗通左D野
回復 支持 反對

其實可以簡單啲諗
將溝通變得自然啲,正如你係街上面見到好多人,有人講粗口有人講文言文
只要你自己係堅持講番自己語言,就唔洗理其他人講乜
但如果你感愛到有人利用粗口對你惡意攻擊,你一樣可以向我地投訴
係咪有攻擊成份,係好易睇得出
回復 支持 反對

講呢D
回復 支持 反對

唔撚係啊嘛???
回復 支持 反對

戇尻
回復 支持 反對

認真 我唔信你日常生活唔會講粗口
粗口只係表達自己情感既一種行為
雖然係激進D 不過 一句起兩句止 ...
傻乂小風 發表於 5-12-2013 09:38
所以你唔睇場合就爆粗?
回復 支持 反對