查看: 3727|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

女人愛我, 我愛錢多過女人, 因為女人唔知幾時背叛你...

本人係一間店舖做洗碗, 遇著個30歲女人做左8年水吧, 升都未升過, 第一句你會話咁老, 邊有人要呀? 但係我真係好服個女人既毅力, 明知自己嫁唔出都要做苦工做到尾, 女人哦, 搵到好老公真係唔易, 有幾多個女人真係咁幸福咩, 衣種女人你會話係好女人, 但年紀大你會要咩, 但係我心中真係寫左個服字, 大家都同病相鄰, 讀唔到書出黎做苦工, 又要受同事氣, 受客人氣, 受朋友氣, 受親人氣, 你試下有無咁既鬥志逆阿爸阿媽意去做其他唔辛苦既工, 但係我真係想問一句, 唔通你真係一生人無左屬於自己既幸福, 都要咁折磨自己, 我見到佢既眼神真係好累, 見到佢努力既樣我真係好心痛, 我唔知佢為左咩而努力, 但係人始終都要食飯, 佢唔做無錢飯開, 到頭黎我問自己, 我為咩要生存, 我既人生係點, 好似個人浮係大海飄下飄下, 無定向風, 我點解要咁折磨自己, 但係我無得選擇, 我只可以捱落去, 做好每一天工作, 最梗要有糧出, 唔好捉自己蟲, 個人有陣時會呆左, 唔知自己點解要咁傻, 但係起碼阿媽唔駛擔心你會無錢交家用, 洗都唔洗下, 我唔想講自己有幾辛苦, 但係起碼可以好肯定肯做飲食業既人係勞工市場上搵得好小好小...流動性行業...唉, 唔做, 人生無著落, 比人話係細路仔, 唔通阿媽養你一世咩, 做, 又比人歧視係無鬼用, 無出色, 成日比人串, 成日比人摧, 做得好就話唔該, 慢左一步就話我唔得閒理你, 你可唔可以快小小, 好在飲食業競爭細, 肯做一定有人賞識你, 個個唔憂無野做, 但係日日要湊仔(同事), 湊女(同事)真係唔得閒...

我唔通真係要追佢? 追到手, 又開始黎現實果套你有無樓? 你有無錢? 衣關通過左, 又下一關, 你有無玩女人, 有無包二奶, 打勝隻大佬, 生左個B, 問你有無奶粉錢, 有無錢養左個B, 搵到錢, 養大左, 人生責任完成左, 個B唔孝順, 人老死左個B唔得閒掃墓又遇上一身蟻, 咁你一生人為左咩?

男人既一時衝動好易造成一生人既後悔, 清清閒閒咪幾好, 光棍節萬歲! 人多熱鬧係岩, 但係會喜極而泣, 人悶會開心, 但係會變得癡癡呆呆, 人只不過係過眼雲煙, 大自然生物既食物鏈其中一種食物, 當你變得一個人習慣左獨立果時, 你就會明白好多人捱左咁多年果種既心態, 一個人一手經營自己既目標唔容易, 當你自己捱過最困難既時期果時, 係底谷到自然個個會幫你, 正常人既世界唔容易融入, 人情世故好難學, 但係你明白左, 你就係一個正常人, 因為遊戲同現實都係好殘酷, 永遠都係能者多勞, 弱者淘汰, 唔好話廢人好可憐, 當你係佢果時, 你既日子一點兒都唔好受, 永遠只會唔開心, 所以我奉勸大家一句: 有時間就好好享受, 工作時間就好好投入, 不斷既好付出只係維持生存既基本條件....維持人既一生美好電子形態只係萬眾電子既其中一部分轉移運動, 人只係電子既產物, 當你明白衣個道理, 你就唔會有任何怨言, 因為你既身體唔係父母比你, 只係電子劇本安排既角色之一, 無電子會記得你既存在, 有得維持人既形態就算, 生存一日得一日, 唔好為女人而去做傻事, 只可以為自己打算得好D, 因為電子本身就係自私既思想球體...
回復

唔同人有唔同睇法既
所以咪有人寧願養寵物囉
回復 支持 反對

我依家先知自己原來好靚仔
回復 支持 反對

唔係好多女人貪錢嫁姐
回復 支持 反對

好同意樓主既講法
回復 支持 反對

你樣柒丫嘛
回復 支持 反對