收起左側

有無人知依家香港發生緊咩事

我真係好失望
如果你地仲有面作為一個年青人,
就唔該你地關心下時事, 了解下呢個社會做緊乜, D人點解會咁大 ...
cla991053 發表於 18-6-2014 02:23

有留意既相信唔係冇
只係潛晒唔上水姐
btw其實近年青少年政府冷感既情況已經算改善左啦
回復 支持 反對

網絡二十三條+新界東北發展前期撥款
普選公投同跟住準備佔中

如果你認為示威者都是暴力,我不會說你是五毛, ...
0o流星o0 發表於 20-6-2014 15:32

太多粗口出唔到 我POST圖
回復 支持 反對

太多粗口出唔到 我POST圖
cla991053 發表於 21-6-2014 02:11

我有時覺得董生下台係果次係驚英國會番黎 試推二十三條係想測試港人底線同盡快孤立香港
而唔係驚果五十萬人,當年中國仲未清楚香港人既底線,有幾多人仲係支持緊英國 英國到底會唔會討回香港
中國一來吸緊香港所有既資金,可能唔得閒理香港人同對香港人仲未完全理解之前 佢決定用安撫政策 結果行政長官換人
但經過 第三任 到呢家CY 完完全全暴露晒香港人既政治冷感,英國縱得香港人太好,一來殖民地唔想你地搞咁多政治
二來,香港人掛住搵食,邊會理政治,到最後...
於是CY同班保皇黨所有既行動 先可以咁猖狂 不斷配合中央政策,逐漸收緊香港,
一班又一班為知道真相既人被禁聲,其他人就呼籲所有人和(平)理(性)非(暴力)非(粗口)  
結果,用處呢?
單單17年 香港人淪為比二等公民都不如的垃圾
示威比人格成幾間鋪位既距離,警方選擇性執法,被大陸人歧視,福利被大陸人濫用(綜緩制度),回歸後所有的建設咩都無做過
公帑一車一車咁送比大陸人 土地都送晒比大陸,新界東北係令特別行政邊界消失的一著
港英的繁榮光景已不存在
我明明好愛香港,呢家我已經講唔到出口
回復 支持 反對

我有時覺得董生下台係果次係驚英國會番黎 試推二十三條係想測試港人底線同盡快孤立香港
而唔係驚果五十萬 ...
0o流星o0 發表於 21-6-2014 09:24

港英時代係咪光明我唔敢肯定
畢竟殖民時期我仲係入世未深, 只係對港英旗有懞憹的印象

但係回歸之後, 香港一日衰過一日我係十分之肯定
樓價高企, 通脹呢D不在話下
幾年前出街食LUNCH三十幾蚊連野飲已經覺得好貴好貴,
依家40蚊無野飲都無人在意, 個人對物價完全麻目左, 有升無跌
回復 支持 反對

港英時代係咪光明我唔敢肯定
畢竟殖民時期我仲係入世未深, 只係對港英旗有懞憹的印象

但係回歸之後, 香港 ...
cla991053 發表於 21-6-2014 20:11

小小,小小咁加大家就唔多覺

另外..今日新界東北成功通過,香港人輸左
話說我見到有D FB專頁 專幫政府,標籤其他人
有人發現佢地大部份都係大陸人,成日對香港指指點點
回復 支持 反對

小小,小小咁加大家就唔多覺

另外..今日新界東北成功通過,香港人輸左
話說我見到有D FB專頁 專幫政府,標 ...
0o流星o0 發表於 28-6-2014 01:17

其實唔止FB,yahoo新聞,u汪,香討 一早已經有大量五毛左膠親政府駐守,
真係民智稍低既人都會比佢地洗到腦

東北撥款通過, 算係港人自討苦吃
一方面票選民賤聯做議員, 名副其實養狗咬春袋
另一方面為錢出賣民意, 收幕後黑手幾百蚊行出黎支持政府並譴責真發聲
問題係有d人一直監察政府都要硬食呢個惡果, 太唔公平,
仲要收晒蛇齋餅糉個班人多數係七八十歲老坑, 衰d講句條命玩多幾年都88 , 唔使食屎
對我地呢班年青人反而極不公平

老老豆豆我不知幾想呢班人比天收
但比天收之前我更想私了
回復 支持 反對

天氣問題..因為太熱
回復 支持 反對