打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 早期真正巨商的集體回憶(請大家補充)請真正XX年玩家入來

早期玩巨商,只要每星期上線滿一個時數,就有點品送,如孫子一本,毛一條
早期兵價,60轉得兵要1E,果陣入籍先3000M,毛先千零萬
未有2轉之前,好似tattat戰力多數時間排榜首(3x萬攻如冇記錯)
未出2轉時,我覺得念c1轉可能勁過林平
同埋果陣政宗可以升舊武器,好多人一邊做任一邊打舊長劍,舊雙發鐵炮,D友仔拎住D舊長當高長賣昆人,80M變800M
早期最搵錢除左跑商之外係打同買賣金鐵銅雲鐵
果陣未有消工外掛,但好多人玩加速外掛,行路快過無影風N倍,好多比人封唒7日,邊會好似依家GM乜都唔做野丫
早期D人集結唔係係大田同市街,而係''好似''係京
封測完先至推出收費SER半年,因為冇乜人低,跟住推出一生免費
出左冥界,昌2燕1成為左當時強陣既目標
wsai 發表於 9-6-2015 08:26

入藉最低價係2500萬...孫子3千出頭, 鏡毛珠400 only

出二轉前, 煉獄術勁到被視為BUG, 之後改弱...
跟住就係德川 2倍風刃術既天下了
做新手果陣, 一隻60LV騎狼要二千幾萬, 我記得我用千5萬買左隻55LV既, 之後去單挑四不像, 打左5粒鐘, 升到60LV, 轉職...

逐鹿中原果版, 個個都搶新廠, 小弟當時用有線, 網速慢人N倍, 毛都搶唔到條...
呢版順便出冥界同二轉, 每國兩隻, 賽2成為新手起家既最佳選擇, 結果秦始皇陵日日都塞滿人搶怨靈

二轉出左冇耐, 巨商就慢慢進入外掛時代, 開始長期死SER, 最誇張果段時間幾分鐘就死一次, 根本乜都玩唔到

巨商第一次出二轉, 昌2勁到離譜, 後來被視為BUG, 之後果次改版將佢改弱, 不過無損當時最強二轉既地位
但昌2要上手並唔容易

係呢個時候, 冥界係巨商最【無能】LV既地區, 但人都集中係3F既冥象, 5,6F大概只有10人左右, 正正因為呢兩層難打, 所以勁多剩怪 囧

之後出鬼道, 第一版既鬼道唔係淨係要本由同埋幾粒石仔咁簡單, 要好鬼多其他料, 所以當時打料都幾好搵下

再之後既版本就係幻獸, 200LV, 新二轉等, 由於已經冇之前玩得咁瘋狂, 記憶冇咁深刻, 就唔再寫了
===================================================================
我想講下巨商入面我比較深刻既大戰:
1. 風林VS界女, 當時我玩左冇耐, 唔夠料參戰, 淨係記得大田日日都有人攻...當時既攻城系統仲係要係城入面回血, 攻果D要食雞湯果隻
2. 風林/古代 VS 傲風, 呢場戰爭小弟有幸參與, 當時一到攻城日就開戰, 我都唔記得打左幾耐, 不過最後令到巨商一件大外掛佬收皮, 真係爽!
3. 冷戰VS童話, 呢場又係打勁耐, 最後童話得到勝利

雖然我都退出左好耐, 不過呢隻GAME我算係由中學玩到大學, GAME入面所有職位都做過晒, 開過團, 打過仗, 又係我玩過既憧一一隻ONLINE GAME, 而家見到佢要執, 真係十分感慨

以下係我係樂古巨商板僅存既舊POST (唔知點解好多都唔見晒), 對 小spoon 呢個名或者我呢個N年前既冗員板主仲有D印象既巨商朋友, 來回味下吧~
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2346002&extra=&page=1
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3428832&extra=&page=1
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2596195&extra=&page=1
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3443913&extra=&page=1
回復 支持 反對

入藉最低價係2500萬...孫子3千出頭, 鏡毛珠400 only

跟住 ...
Minglun 發表於 12-6-2015 22:43

1. 風林VS界女(蕭sir?)果場真係好好睇, 記得當時好多人晚晚8點準備企係大田食花生 界女個團好似叫落入凡間的
2. 個外掛佬係咪SUN.YIP? 諗返起呢個名都仲有D驚
3. 童話呢個團未聽過(我應該已經退出左) 淨係記得臨走前冷戰同風林又係打到癲
4. 記得仲有場係獅子商人(定保力達蠻牛?)同風林打
5. 最印象深刻其實係有一晚好多老牌大團(WHO, 風林, 古代, 紅茶館, viva, 霧雲軒)全部比個外掛佬攻爆晒 結果我入既果個團就排左第2

而家諗諗下 原來好多場仗都同風林有關 其實我都知好多團與團之間既恩怨情仇 有人想知再講

btw, 好多人一路都以為以前全巨商最高戰係tattat. 其實未有二轉時最高戰係純蒿(30萬戰),當時個個都當佢神咁拜!!
回復 支持 反對

1. 風林VS界女(蕭sir?)果場真係好好睇, 記得當時好多人晚晚8點準備企係大田食花生 界女個團好似叫落入凡間的
2. 個外掛佬係咪SUN.YIP? 諗返起呢個名都仲有D驚
3. 童話呢個團未聽過(我應該已經退出左) 淨係記得臨走前冷戰同風林又係打到癲
4. 記得仲有場係獅子商人(定保力達蠻牛?)同風林打
5. 最印象深刻其實係有一晚好多老牌大團(WHO, 風林, 古代, 紅茶館, viva, 霧雲軒)全部比個外掛佬攻爆晒 結果我入既果個團就排左第2

而家諗諗下 原來好多場仗都同風林有關 其實我都知好多團與團之間既恩怨情仇 有人想知再講

btw, 好多人一路都以為以前全巨商最高戰係tattat. 其實未有二轉時最高戰係純蒿(30萬戰),當時個個都當佢神咁拜!!
lugia 發表於 13-6-2015 03:09

SUN.YIP係搶城...傲風先係開團打人果個外掛佬
據說純蒿係第一個發現無限MP BUG屈天草既玩家...
回復 支持 反對

SUN.YIP係搶城...傲風先係開團打人果個外掛佬
據說純蒿係第一個發現無限MP BUG屈天草既玩家... ...
Minglun 發表於 13-6-2015 14:20

sun yip係消工外掛果個啵...
回復 支持 反對

古時林平厚屈天草真係一流
以前巨商,少用真錢玩既玩家好多
因為差別唔大
出幻獸係一個大轉折
岩岩出二轉果時海神好多人打
凌晨仲有人
記得果時用柳永福同大定升二轉
柳永輸出好高扣血又平均
舊時市街擺檔迫滿人
月奇峰,一死ser就會有人去第二個ser封路
依家....
回復 支持 反對

更正......冷戰打童話...最後係冷戰贏左........

係當日勝利之後正式解散商團 退出巨商的
回復 支持 反對

真正既早期係唔會講林平厚係最強
最早期林平厚 一轉淨係得補血 無雷電風暴

如果有玩過最早期 最強將軍無疑是德川/柳永福
20秒黑龍大車輪
之後因為黑龍大車輪20秒太屈機先改到得返8秒
而且黑龍大車輪,風刃術  一個目標身上只可以存在一個
2個唔同技都唔可以疊上去

初期棒術師係用槍 刺擊術棒師/柳永福  文物級物品

初期連主角只有10個位 3個將位 無MP女 無孔明回MP
大部份人陣容 3隻如生 1隻如生定一隻王

打王玩物 : 金仔BBQ , 各種帶火箭弓手 燒人主角,挑夫,全智如生
回復 支持 反對

1000飽度無人講?
超煩 發表於 9-6-2015 21:48

點解唔講下200飽

蜈蚣任/盜墓者任夠你玩一個下午
試過用1日先做得晒高階戰任,果時冇咁勁+真係有打好多隻

高巴唔知點解貴 ...
fuc113190 發表於 9-6-2015 23:26

800蜈蚣
1200(?)獨眼怪
1500食屍鬼
2000盜墓者.......

之後777 , 888 , 666 , 999
玩死人

高芭特別貴係因為要廠整
一千幾萬一把...
但係離奇地有一期連高十都要千幾萬一把.. 明明有得沖

D人賣騎狼成日話連高武
果陣交易睇唔到人地D兵有D乜
結果好多人比人呃
之後先要拆裝出黎分開交易:L

跟住就係德川 2倍風刃術既天下了
Minglun 發表於 12-6-2015 22:43

唔知點解我覺得金仔BBQ唔係話特別屈機...
如果以整體性黎講就可以話最強既
範圍夠大 持續時間長 同高傷

我覺得黑龍大車輪勁好多

同埋果種打海底王同雪象既分別係...
暴雷,BBQ 打唔入海底王 但係打雪象奇痛;P
回復 支持 反對

點解唔講下200飽

800蜈蚣
1200(?)獨眼怪
1500食屍鬼
2000盜墓者.......

之後777 , 888 , 666 , 999
...
落難軍人 發表於 14-6-2015 16:24
999惡熊同500真聖打到人都癲:L:L:L
回復 支持 反對

999惡熊同500真聖打到人都癲
lugia 發表於 14-6-2015 17:13

我覺得食屍鬼先係惡夢....搵怪搵死人 {:15_761:}
回復 支持 反對