收起左側

大家覺得點先會提升到nakuz人流呢?

回復 30# 〝細wIN_
17分
回復 支持 反對

回復  〝細wIN_
17分
我思故我在 發表於 15-7-2015 16:34

報左asso hd果d??
回復 支持 反對

回復 32# 〝細wIN_
諗住覆核
回復 支持 反對

回復  〝細wIN_
諗住覆核
我思故我在 發表於 15-7-2015 23:59

eaa真係好好賺
回復 支持 反對

回復 34# 〝細wIN_
人地開支幾多你又唔知呢
回復 支持 反對

其實, 如果真係死守遊戲為主, 壇點行都死路一條, 只會錯失機會
如果話要轉型, 方向同方法有好多, 多元發展, 我相信總會有些無心插柳成功的,
問題在於最上面的人會否能像以前的人用時間去搏。
早成十年前, 大多數人都是學生, 年青人, 所以係有時間去試好多唔同野。

Nakuz 過去成功, 不是在於同其他forum一樣, 食得正聊天室世界轉營為forum...(當然之後,大勢之後趨向了fb社交平台)
nakuz成功在於創新, 有獨一無二的CS,AOC對戰平台,
另外,當時不同forum各有風格, nakuz 以無色情無粗言處身, 因此能除了保住online game, CS,AOC為主的game版塊同時, 可以保留了一堆有意消閒討論的年青人。

不過, 十年人事始終都會幾番身, 面目都一定會有變, 世界並非一成不變,
以現時為例, 其實網絡交易愈來愈蓬勃, 如果Nakuz有意在這方面加大力度發展, 包括用埋apps提供交易平台, 順便宣傳, 甚至像以前有些版塊那樣, 可以用實物(如戲飛)利誘谷人流, 小弟相信或多或少, 舊人及新會員都會來到Nakuz,

在我眼中, 如果要像其他forum一樣的那個forum「交友」功能, 只是與fb等社交平台比較下, 不值得一提,
因為forum始終有比fb等社交平台優勝的地方, 我們應該發展fb等社交平台做不到的東西。

如果上面的人, 真的有心有力, 真的有意多方向同時發展, 可以試攻埋中老年人市場,
反正, 寫程式都是Nakuz的一個強項, 既然CS,AOC都可以有...
何不試試寫個 象棋平台? 以擴闊不同會員的年輕層, 假若成功, forum的廣告更顯得不會單一只有game的宣傳。

新改革初中期, 更可以試試其他forum沒試過的新意思, 去吸同保留人流,
例如攪大抽獎, 送實物, 而不只是像以前,只得「勳章」「積分」,
要那些會員真的登入了forum, 按一式程序, 方可獲得抽獎機會...
這樣可算是有gimmick的說....

意見或者可能有天馬行空,
但Nakuz以前只所以可以有人流, 就是因為建新版,請版主, 都是不會有太多質疑與顧慮,
做左先算, 那管數年後,那些版塊, 不知什麼原因, 版主辭職及人流減少,
但起碼曾風光過。
回復 支持 反對

問題在於最上面的人會否能像以前的人用時間去搏。<<<淨係得Hellkite仲有拍力繼續keep住個壇,好多版死曬,版主個名大多都係掛名嫁遮

十年人事始終都會幾番身<<<邊駛10年...8週年距今先2年,完全唔同曬

在我眼中, 如果要像其他forum一樣的那個forum「交友」功能, 只是與fb等社交平台比較下, 不值得一提,<<<< nhome都汁左了...不過其實整個論壇&交友合一既野都唔錯,好似blog咁

何不試試寫個 象棋平台? <<<又真係幾創新,真心估唔到論壇可以有昵d功能,不過又岩,我地nakuz宜家只係開post得個吹字,太唔貼近實際,例如咩動漫皇朝,都冇動漫睇(pv都好啦...),有d網(eg:二次元之門)有得睇仲勁到分埋一,二,三集(仲有按鈕)超級專業,下方直接有得討論(註冊登入即可)...哥d先吸引到遊客家嘛
音樂版塊要有歌聽最好有埋下載點嘛 ; 如果搞到論壇有埋好似RC既功能會仲多人用,CSO,巨商等ONLINE都興用RC通訊,部分桌遊都可以用RC黎玩
回復 支持 反對

問題在於最上面的人會否能像以前的人用時間去搏。
聶羅阿瑪特 發表於 17-8-2015 22:13

係香港down歌係要用錢先合法。
回復 支持 反對

係香港down歌係要用錢先合法。
我思故我在 發表於 18-8-2015 00:47

昵範搞唔到...咁都冇計

咁試聽合唔合法?

btw總覺得哥d應該可以做得更有規模咁遮

例如分好國家地區語言/新歌/hot歌/整到易search d等等

總覺得nakuz宜家昵種近乎全壇一個格式既款真係跟唔上時代步伐

有d版其實應該改一改program去方便一d特殊版塊既人

發貼高級模式哥度都應該搞搞佢...置頂代碼又冇,表格代碼又流流地...功能過少,搞到d有心發貼既人都整唔靚個貼

唔好成日都諗住冇人冇人就費事搞
回復 支持 反對

昵範搞唔到...咁都冇計

咁試聽合唔合法?

btw總覺得哥d應該可以做得更有規模咁遮

例如分好國家地區語 ...
聶羅阿瑪特 發表於 18-8-2015 10:57

聽歌apps都好多,同埋youtube都有得聽,未必有市場。
回復 支持 反對