打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 有咩原因係練功區AFK 要行埋一邊?

每人都有不知道的時候,你敢說你沒看過攻略?
foolruner 發表於 20-11-2015 10:36

如果你要攻略才能學懂做個有品的人
我會覺得你很可悲
回復 支持 反對

同樣道理
大陸人企正係路中心都冇話唔得嫁
但係比人討厭唔好問點解
回復 支持 反對

回復 10# foolruner

什麼攻略.由我一開始玩巨商就知道企怪中間就知係卡人怪關攻略咩事?
回復 支持 反對

回復  foolruner

什麼攻略.由我一開始玩巨商就知道企怪中間就知係卡人怪關攻略咩事? ...
飛雷神 發表於 20-11-2015 18:33

你知,不代表人人知道,法律尚且需要清楚明確吧
可惜巨商沒規定
回復 支持 反對

你知,不代表人人知道,法律尚且需要清楚明確吧
可惜巨商沒規定
foolruner 發表於 21-11-2015 09:23

呢個係道德問題, 唔涉及法律
細個最先開始學既係乜野 咪就係有禮待人
除非逼不得已, 任何阻到人既事都應該盡量避免
如果咁簡單既事都唔願做, 證明個人好品極有限

一樣既姐, 係繁忙時間企正係條人來人往既狹窄道路中間,形成一種障礙物
呢d野無話知定唔知, 而係講自覺性
回復 支持 反對

呢個係道德問題, 唔涉及法律
細個最先開始學既係乜野 咪就係有禮待人
除非逼不得已, 任何阻到人既事都 ...
hktwf 發表於 21-11-2015 10:46

好多人會知道繁忙時間,站在路口會阻人
但其實並不太多人知道,站在路中心會阻人吸怪(尤其很多不能全隊上裝的人,不會打多隊怪)
亦未必每一個人都知道,你說的位置是升級點,例如做任經過親兵位等等……
其實我知道食魂是升級怪,已經212級主了

當然,明知會阻人而做,就是人品問題
但把別人都當全知全能的神,同樣是人品問題XD
回復 支持 反對

好多人會知道繁忙時間,站在路口會阻人
但其實並不太多人知道,站在路中心會阻人吸怪(尤其很多不能 ...
foolruner 發表於 21-11-2015 10:55

你要玩巨商就要靠自己去融入環境, 了解乜野應做乜野唔應該做, 而唔係要環境適應返你轉頭
做人要自覺就係凡事主動, 是否練功區 會否阻礙到其他人, 自己去察覺, 而唔係就咁棟係度等人來指正

正如去到一個新環境做事, 新人事新作風
呢個時候係咪應該由你自己先行對周遭事物進行了解, 而唔係等做錯左野然後一句唔知了事? 咁樣比人既印象相信唔多好

當然你可以話打機遊戲一場何必太認真, 只不過做人唔可以對自己太無要求
現實如是, 唔知只係一種藉口
回復 支持 反對

回復  foolruner

放山埃叫人食白衣食到1轉停同樣是人品問題
魔界幻龍 發表於 21-11-2015 11:33

你都放不少A_A
回復 支持 反對

你要玩巨商就要靠自己去融入環境, 了解乜野應做乜野唔應該做, 而唔係要環境適應返你轉頭
做人要自覺 ...
hktwf 發表於 21-11-2015 11:38

一句不知,不能了事,但一口就人品問題,似乎又太武斷
自覺了解環境確實需要,但合神與不合神,全隊上裝與否,中間隔著鴻溝,又不是如此簡單可望的
回復 支持 反對

一句不知,不能了事,但一口就人品問題,似乎又太武斷
自覺了解環境確實需要,但合神與不合神,全隊 ...
foolruner 發表於 21-11-2015 11:53

我第一個回覆指既無品係明知不可為而為之既人
然後你提到並唔係每個人都知道實際情況, 咁跟住我第二個回覆咪同你講「唔知」
我無話單憑一句唔知就認定人地無品
回復 支持 反對