打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 全球7大高薪職業月賺4萬搬磚工人

早前有一項全球薪酬趨勢調查顯示,香港打工仔今年平均加薪4.5%,但扣除通脹影響後,實質加幅只有1.5%,係亞洲區排尾3。加上港人工時高絕全球,每年工時2,600小時,比起出名唔洗點做嘅巴黎多出1,000小時,加上地貴租貴,港人生活壓力真係好大,唔怪得痴線佬愈來愈多。最近《新華網》整理咗世界7大薪職業,大家又有無機會或資格去做啦!

1. 倫敦搬磚工人
倫敦嘅企業正在葡萄牙招募泥瓦工,人工係每星期1,000英鎊,大約係萬幾港幣,嘩,咁樣計落月薪4萬幾,年薪係50萬以上。
2. 東京地鐵推手
大家去過東京,都知佢地客流量同香港有得fight,所以佢地有「地鐵推手」負責推你入車,以往僗地只係兼職,而家請緊長工啦。
3. 瑞士售貨員
瑞士人工一向高,平均月薪達4萬幾蚊,即使係一個普通sales都有2萬幾蚊,但要應付同樣高昂嘅物價。
4. 杜拜拾荒者
杜拜呢個「有錢就是任性」嘅國度,錢多到隨處亂拾,有人連法拉利都可以丟係大街上,去做個拾荒者分分鐘富有過係香港打工,但點解去杜拜旅行個陣見到有錢執嘅?!
5. 肥仔陪跑員
目前這個行業剛起步,可以一邊跑步健身、一邊賺錢,一舉兩得。
6. 烏克蘭賺老婆
烏克蘭索女多,男人黎呢到賺嘅唔係錢,係娶個靚老婆。
7. 澳洲、紐西蘭摘水果員
呢個係港人旅行打工嘅選擇,日曬雨淋、體力勞動,勤力嘅話9個月可賺到十幾萬。

相片來源:Atomische * Tom Giebel @flickr
回復

多謝分享
回復

多謝分享
回復