查看: 34050|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 小女新出的天龍小說

玩左咁多天龍,由小五陪到今年畢業,好明顯睇得出依家天龍差不多人煙散盡。
於是為左紀念自己打天龍既回憶,小女就膽粗粗為佢去寫小說。

書名︰逍遙天下
作者︰泉月

因為版權問題,暫時未能夠在此上傳文章,如果大家有興趣請稍移玉步到以下網址︰
http://www.jjwxc.net/onebook.php?novelid=2805907

因為文章還在連載中,若有榮幸得到大家關注,以後都可以去呢個晉江網址刷新下,
如果用晉江ac睇就更好,可以順便幫手刷刷點擊次數,多謝多謝哈哈!
這是小女新作品(第一篇就獻俾陪伴自己七年既網遊),菜鳥的文筆情節讓見笑了,希望各位多多捧場嚕^^

PS.逍遙子SER的朋友可能會喺某章某句睇到自己既影子(當然會唔同名自己猜猜啦xd)
另外第三章先開始睇到少少打機既畫面,而我依家就更到呢章嘻嘻~
因為小女打機其實麻麻,怕交戰情節會寫得失色。所以歡迎大家分享下戰術,希望會令篇文睇得更過癮lol
再一次,多謝支持!

真身︰天龍八部逍遙子 小羽纓 88級女逍遙

評分

參與人數 4樂點 +100 Bravo! +4 收起 理由
kelvin4leung + 1 原創~支持!支持!
蘭鈴 + 100 + 1 加油。支持
楓 〞 + 1 大文豪
浪跡天涯002 + 1 贊一個!

查看全部評分

回復

頭香 盡快更新.
回復 支持 反對

好捧場哦!會盡快架啦~~
回復 支持 反對

support
回復

回復 支持 反對

在這個人流日漸凋零的港服竟有玩家執筆把遊戲中的一點一滴描寫出來,非常值得鼓勵與支持!

樓主的文筆很不錯,在樂古這邊寫的天龍文章,稍有質素的可能也要追溯至幾年前了。如果有機會把文章轉過來上載的話,我一定建議現任版主把妳的故事列入精華保存。

提示:注意,「打機」為廣東話術語( http://evchk.wikia.com/wiki/%E6%89%93%E6%A9%9F ),是以用「玩遊戲」作為文章用字更佳。還有,在文章校對方面可以多加檢查再作上傳。

如:【不過得只怪她自己當時打機太投入,要知道某人被窩裏看小說時可笑翻了幾萬遍,她竟然都沒留意過,這種事大概只有她做到。】好像有點不通順。
回復 支持 反對

浪跡天涯002 發表於 30-6-2016 17:12
在這個人流日漸凋零的港服竟有玩家執筆把遊戲中的一點一滴描寫出來,非常值得鼓勵與支持!

樓主的文筆很不 ...

衷心感謝支持!!!!
好難得有人入去瀏覽之餘咁仔細認真讀,小女好滾動,會鉻記於心!對於一隻菜鳥黎講,收到如此誇獎真係有點受不起哈哈~
有機會我一定會盡量將文章上載到此,畢竟個人認為呢度先係最適合。
btw多謝提醒啊即刻上去改,唔講都唔發現有口語,寫完檢查多次真係好重要lol

我會更落去,請繼續關注哦,見有不足位就多多提點,真心希望有機會可以同你交流交流啊xdd
回復 支持 反對

swtung_candy 發表於 30-6-2016 20:05
衷心感謝支持!!!!
好難得有人入去瀏覽之餘咁仔細認真讀,小女好滾動,會鉻記於心!對於一隻菜鳥黎講 ...

好多年前同你玩過60比武 個陣玩武當

時間過得真快
回復 支持 反對

StaR` 發表於 30-6-2016 20:07
好多年前同你玩過60比武 個陣玩武當

時間過得真快

60組時光真的好懷念,這也是我寫這篇小說紀念的重大原因~
不過你是誰?
跟我玩過60組的朋友我一定記得B-)
回復 支持 反對

swtung_candy 發表於 30-6-2016 22:05
衷心感謝支持!!!!
好難得有人入去瀏覽之餘咁仔細認真讀,小女好滾動,會鉻記於心!對於一隻菜鳥黎講 ...

其實我只係路過見到呢度竟然仲有玩家咁有文學修養,所以忍唔住黎望下姐。
之後發現我起呢度一直以黎都見過唔少人寫同人/網遊小說,你既文字絕對唔係菜鳥,甚至好過我見過唔少人寫既小說/文章。計落如果你係岩岩中學畢業的話DSE作文應該都唔差

講到呢度,送份小禮物比你啦!

http://www.nakuz.com/thread-3822670-1-1.html

呢個post係7年前榤奇前版主同文學小品區搞既活動,入面好多果陣時對天龍好有感觸既會員加入,寫左唔少文章。

而我幾可肯定你寫既野不論係行文造句定係排版修飾都好過果陣既我XD

如果有機會既話,我都想睇下自己依家既中文去到咩程度lol
回復 支持 反對