樓主: swtung_candy
收起左側

[綜合討論] 小女新出的天龍小說

浪跡天涯002 發表於 30-6-2016 20:37
其實我只係路過見到呢度竟然仲有玩家咁有文學修養,所以忍唔住黎望下姐。
之後發現我起呢度一直以黎都見 ...

哈哈有文學修養這個也太誇了不敢當,不過就是讀過文學,比較喜歡研究同寫野啦XD

btw你份禮物太驚喜,冇諗過竟然開過咁嘅論壇文學小區,一直走漏眼,認真要參拜參拜下!

聽你咁講你應該寫過下文章,如果你仲有興趣的話,可以繼續寫啊,我會做你嘅讀者架
回復 支持 反對

swtung_candy 發表於 30-6-2016 20:17
60組時光真的好懷念,這也是我寫這篇小說紀念的重大原因~
不過你是誰?
跟我玩過60組的朋友我一定記得B-) ...

暗道
回復 支持 反對

暗道修羅 認得你哈哈
如果你上返去就搵我啦,我最近都有玩xdd
回復 支持 反對

swtung_candy 發表於 30-6-2016 23:06
哈哈有文學修養這個也太誇了不敢當,不過就是讀過文學,比較喜歡研究同寫野啦XD

btw你份禮物太驚喜,冇 ...

果個舊post你未見過都唔出奇,因為當時既天龍雖然好多人玩,但基本上寫文果班來來去去都係果幾個,絕大部分玩家都係打機而唔會寫文lol 所以個post好快就陸沉左。
我以前都好鍾意文學,甚至有一段時間狂追武俠小說。

不過始終都有好多年無寫過文,自問依家寫下接龍都還可以,獨力完成一個故事的話多數都⋯應該會爛尾XD
回復 支持 反對

浪跡天涯002 發表於 30-6-2016 21:54
果個舊post你未見過都唔出奇,因為當時既天龍雖然好多人玩,但基本上寫文果班來來去去都係果幾個,絕大部 ...

接龍小說都好玩啊,你開的話我會舉腳支持,如果我更文仲有餘力都想玩下,雖然懶鬼更文都有排更xddd
btw我岩岩睇過你寫嘅接龍,讀出來朗朗上口,仲感覺到哥兒們嘅漢子俠氣,就估到筆者平時應該好鐘意煲武俠小說,因為文風很相似嘻嘻B-)
回復 支持 反對

swtung_candy 發表於 1-7-2016 01:00
接龍小說都好玩啊,你開的話我會舉腳支持,如果我更文仲有餘力都想玩下,雖然懶鬼更文都有排更xddd
btw我 ...

你真係太厚道lol 連我本人睇番細個果陣寫既野都覺得不堪到一個極點⋯anyway 我會留意你既更新,加油!
回復 支持 反對

唔知我會唔會有路人甲既戲分
回復 支持 反對

浪跡天涯002 發表於 30-6-2016 23:11
你真係太厚道lol 連我本人睇番細個果陣寫既野都覺得不堪到一個極點⋯anyway 我會留意你既更新,加油! ...

年少嘅輕狂邊個未試過,我有好多初中寫落嘅小學雞文,重睇返真係有種插盲對眼嘅衝動。
話說岩岩終於嘔左篇第四章出來,得閒的話去睇睇啦XD
第一篇詳寫出招過程,FEEL到寫得唔太順,希望之後會好啲lol
回復 支持 反對

楓 〞 發表於 1-7-2016 01:06
唔知我會唔會有路人甲既戲分

唔知呢呵呵呵 遲下自己去搵搵~
回復 支持 反對

swtung_candy 發表於 1-7-2016 03:58
年少嘅輕狂邊個未試過,我有好多初中寫落嘅小學雞文,重睇返真係有種插盲對眼嘅衝動。  
話說岩岩 ...

行文方面唔錯,不過到我投入左起故事入面果陣,見到「丐幫派」(用國語讀就咁丐幫應該都ok)「陣局反轉」(建議用:局勢翻盤,會比較通順)等字眼,同埋你寫女峨嵋用月落西山反擊係用「按一下技能快捷鍵」就覺得有少許奇怪。因為畢竟你都係睇緊影片,唔會見到人地按鍵架嘛。

出技果度你寫招式名果陣開新一行既idea唔錯,做到讀者想追落去既氣氛。但如果成日用就會好悶

整體而言很不錯,係我想見到既文章wwwww
回復 支持 反對