查看: 11943|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

《覺醒諡號忠臣》技能公式研究

前兩個月小弟出左篇(超長文)《覺醒憤怒羅漢》技能公式研究,反應都唔錯
襯雙經終於完左(好似怪怪地咁 ),就有d時間可以出多篇打天師覺醒諡號忠臣(申3)
咁今次就唔講點計數啦,直接出數算。大意都係如下啦
1. 窮人恩物

2. 想打天既唔洗諗,轉申3係不二之選,柏2出技慢威力不足但仍有鬼魂彈可打王,臣3
無存在價值

3. 同祖3既組合技"休戰"已實裝(
需要明主/朝主),但你召得肉盾黎d怪已經行得返,時間估計5秒左右。(我用206祖3,210申3)

4. 主動攻擊技能《雷電矢》消耗(125+等級/2)MP,每發技能攻擊二次,傷害為以打抗計算,只能對天,施放距離和範圍隨等級上升,後期十分霸道,可惜仍不及萬惡的空怪bug

單次傷害為: 等級 x 10 + 敏捷 x 19 + 攻擊力 x 7

5. 被動攻擊技能《雷箭》消耗2MP,傷害為以打抗計算,可對天對地,命中率估率和魔法火箭一樣(+50%)
    傷害為: 等級 x 8 + 敏捷 x 6 + 攻擊力 x 3

6. 召喚技能《召喚弓手》消耗300MP,100LV前只召喚一只"弓手",100LV係多只喚一只"騎馬弓手",兩者都
能使用被動攻擊技能《雷箭》。
    其中一只死後可再次召喚,場上會有兩只新兵即合共有三只。

召喚弓手                                                                                                召喚騎馬弓手
    最少攻擊力:等級 x 0.6 +320                                                                最少攻擊力:等級 x 0.6 +400
    最大攻擊力:等級 x 0.6 +420                                                                最大攻擊力:等級 x 0.6 +500
    力量:  ??? (但不重要)                                                                           力量:  ??? (但不重要)
    敏捷:  申3總能力值/2 + 300                                                                敏捷:  申3總能力值/2 + 500
    體力:  申3總能力值/2 + 1500                                                              體力:  申3總能力值/2 + 2000
    智力:  200                                                                                           智力:  250
    雙抗:  申3雙抗/3 + 80                                                                         雙抗:  申3雙抗/3 + 90

申3基本能力值:

《雷電矢》技能公式驗証:

蝙蝠為0%打抗空怪
《雷電矢》單次傷害為: 等級 x 10 + 敏捷 x 19 + 攻擊力 x 7
扣血量應為 (210 x 10 + 1925 x 19 + 242 x 7 ) x 0.43 = 40369 x 0.43 = 17358

《雷箭》技能公式驗証:

毒蟾蜍為0%打抗地怪
《雷箭》傷害為: 等級 x 8 + 敏捷 x 6 + 攻擊力 x 3
扣血量應為 (210 x 8 + 1925 x 6 + 242 x 3 ) x 0.43 = 13956 x 0.43 = 6001

召兵驗証太麻煩又難明,作用又不大我就唔特登做驗証啦。

對大部份無錢玩天王凶獸既人黎講,申3同柏2係唯二有足夠輸出既大範圍打天師。
但無輪係出技既速度、距離、範圍同威力方面,轉多左次既申3都係柏2之上。

其實我轉完申3吸到100LV就已經夠打冰城雙頭蛇,可惜天怪bug仲有冰城彈game大大拖慢打怪速度。
反而之後走去打d弱少少既天怪時,清怪之快直情無視天怪bug,而天怪極高既移動速度亦都加快左打怪既效率,反應快既話細場十秒可完場。
而且申3又有召喚技,一召召兩隻仲要有抗,高攻既被動技用黎半自動掛機打料又得,修s又唔貴,根本就係窮人恩物。
有少少錢架話十分推薦買隻無想300黎玩,美中不足既就係225敏s/介唔知幾時出,否則性價比將會更加追貼龍天日凶。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 2樂點 +120 Bravo! +1 收起 理由
foolruner + 120 用心製作
henryns + 1 支持

查看全部評分

回復

我都覺得呢隻野係平民打天不2之選
回復 支持 反對

唔係可以4國主都得架咩 我之前測服用台主都可以
回復 支持 反對

師兄有冇諗住出埋 圖解技能範圍
回復 支持 反對

空怪bug真是麻煩
回復 支持 反對

講打天佢仲勁過日凶,後期清怪速後不在龍天之下,就算有225敏龍天都會仲強..所以都值得一合
回復 支持 反對

250申3 范圍大得可恥
回復 支持 反對

+plzza+ 發表於 17-12-2016 08:36
唔係可以4國主都得架咩 我之前測服用台主都可以

我見52咁講炸
我遲下會轉返台要到時先知
有無師兄依家用緊?
回復 支持 反對

想問一問
其實測試服ac點拎??

有架話可以唔洗估估下一早搵晒d數出黎