查看: 51855|回復: 65
收起左側

[傭兵資料] 虎天王用後感與四天王齊聚評點

虎天王資料:
現時237級,
250麒麟及白虎完美轉職
裝備:天照套連戒,+5盤古S
配點:全體力
用後感:虎天無疑係改版後最熱門的傭兵,當然每次出新天王都會成為新焦點,虎天在改版之前受到極力追捧,但使用後感覺並非如此誇張,對於使用過唔同天王既玩家,比較起黎虎天威力算係中規中矩,打怪升級算係不錯的選擇,至於打王及實用性卻有D強差人意。

優勢:
1.技能範圍廣,約雀天1.5倍,範圍呈扇形,後面比前面寬
2.體力配點,可以谷戰,戰力接近同等麒麟
3.對部分怪不良狀態免疫,打冰城十分好用
4.谷戰能力高,技能威力配點為體力
5.轉職更快,對比雀,龍,玄武,神獸白虎升級更為快捷

缺點:
1.輸出一般,打王頗為吃力
2.施技距離較短,打怪要走前,因此有免疫及使用盤古顯得更為重要,打王走近略欠安全性,尤其係對付蒙古新怪
3.施技速度較慢,虎天出技3次時間,玄天5次,雀天4次
4.後期耗魔頗多,耗魔公式為等級+50
5.而玄天有冰封,龍天有暈厥,雀天有灼傷的情況下,虎天是唯一沒有附加狀態特性的天王,原本的減速也被刪除了,應該係遊戲商為平衡所作的決定。
6.外形:全型似中年肥胖大叔,傭兵欄似異形

特性點:
狂風:每加一點,技能風龍扇攻擊力提高10%,最高為100% (這點輸給雀天每點15%,最高為150%)

撞擊:官方翻譯錯誤為暈厥機率,其實+plazz+ ching既解譯先為正確,應係扣打抗,受到第1hit攻擊後,其後就開始扣抗,但效果並不明顯,約提高傷害1%,遠不及其狂風特性每點加攻10%,所以建議先點暴狂風。

四大天王比較:
1.傷害輸出:(假設250麒麟輸出為1)
玄天:3, 雀天:2.1 , 虎天:1.8,龍天:1.4
2.技能範圍:
虎天>雀天>龍天>玄天
3.施技距離:
雀天>玄天=龍天>虎天
4.施技速度:
玄天>雀天>龍天>虎天
5.多用途性:
龍天>玄天>雀天=虎天
6.谷戰:
虎天>雀天>玄天>龍天

經過一年四大天王先至出齊相聚,個人覺得遊戲商今次編改出既四大天王能力,比起當初剛出神獸時,算係平衡得吾錯,基本上每個天王都有自己的優點及用途,遊戲商或許有機會舊技重施出天王武器,趁機大撈一筆,到時四大天王平衡或許又會被打破,能力也會被重新編寫。

評分

參與人數 2樂點 +120 收起 理由
foolruner + 80 用心製作
小妍~ + 40 贊一個!

查看全部評分

回復

睇完樓主篇野 我決定玩玄天
回復 支持 1 反對 0

很好的分享! 原來是翻譯錯 仲以為係佢俾左舊版我地
回復 支持 反對

早我一步
回復

虎天佢會推後 只要掌握好距離 其實都唔洗走好前

佢特性改過三次啦 一開始係暈 跟住加傷變減速 最後而家變扣抗

愈改愈廢 之前15%暈 差唔多係暈住打怪 但係傷唔高

後尾改高左差唔多2倍傷 變左減速 呢個版真心sm

可能太強 所以佢唔知點搞好就求其比個扣抗佢算
回復 支持 反對

雀天我記得劫火唔係每點15%,
如果我沒記錯好似頭9lv都係加10%
最後一點90%升到150
有錯請指出感謝
回復 支持 反對

改到廢哂 第2招技..
回復 支持 反對

+plzza+ 發表於 20-3-2017 11:08
虎天佢會推後 只要掌握好距離 其實都唔洗走好前

佢特性改過三次啦 一開始係暈 跟住加傷變減速 最後而家變 ...

虎天改廢前的確屈,可以企定定比虎天推
回復 支持 反對

arhoronald 發表於 20-3-2017 11:33
雀天我記得劫火唔係每點15%,
如果我沒記錯好似頭9lv都係加10%
最後一點90%升到150

感謝指正!雀天出左好耐,都唔太記得,不過特性點上限是150%攻擊是確定的
回復 支持 反對

有沒做過測試? 最後一係60%傷同-15抗   一係100%傷同-6抗
我覺得9抗同40%傷
好似9抗勁d
回復 支持 反對

arhoronald 發表於 20-3-2017 13:06
有沒做過測試? 最後一係60%傷同-15抗   一係100%傷同-6抗
我覺得9抗同40%傷
好似9抗勁d ...

打王MAYBE係 如果普通練級應該差距不大
回復 支持 反對