收起左側

[技術討論] 大家分享一下各天王/神/主/將軍 高雙抗的穿法

無奈試試 發表於 12-5-2017 18:37
看情況,不是主力的兵最好就是像大家說的抗平衡
但也有例外,像主角做主力就唔會用220太頭甲

你主角做主力通常個陣缺好多野,同埋升到既野好有限,唔似天王咁大力
所以天照裝打通冰肥就OK
回復 支持 反對

睇黎大家都鐘意爭論

我就係驚你地會係度嘈,一開貼已經打到明.....
PS:注意本貼唔係FOR大家爭論雙抗平衡好 定 著完整一套好D
只係FOR重視雙抗的玩家提供穿裝方法一齊進步

唔重視雙抗的其實唔需要說服我地E班重視雙抗的人....大家各有取向姐
我地都唔會叫你改變去重視雙抗......
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 12-5-2017 19:13
睇黎大家都鐘意爭論

不過你唔係通常一套天王/黃帝頂到低,我覺魔防個邊都唔可以太低,著左220/混穿好似差D魔防
始終有精多20,魔防精靈我通常唔用,都係帶風火土精咁樣多
打個比如如果你隻沒200魔防都好難去到頂防,通常後面D怪有陰念
我個人比較唔鐘意混著,始終魔防太低,除左明女依D特別例子,我都係比較鐘意穿死一套
回復 支持 反對

無奈試試 發表於 12-5-2017 18:37
看情況,不是主力的兵最好就是像大家說的抗平衡
但也有例外,像主角做主力就唔會用220太頭甲

明你意思 不過如果需要用到主角做主力既話 計強度肯定首推明男 加抗加力加血
明男既情況 其實個抗性就太高(成隻天王咁) 著咩裝都唔會低(只要係高LV裝)
通常都會建議明男用天照套配句刀  如果唔出馬 唔出印象 我相信無主力比明男句刀勁(聽聞後尾nerf左句刀 有錯請指教) 賽3可能勁d
回復 支持 反對

foolruner 發表於 12-5-2017 15:04
其實我會反而不著重物抗,因為一擊通常幾高抗都無可避免,所以只能用操作來防備

而且難以一概而論之

信我 如果你隻王巨漢去到250lv 一擊必殺唔會死  
相信大家有時都會見人去冰城2f 見到人地團練冰槍冰樹 冰槍冰肥   冰槍就係有一擊必殺(好痛 )
回復 支持 反對

arhoronald 發表於 12-5-2017 18:48
你主角做主力通常個陣缺好多野,同埋升到既野好有限,唔似天王咁大力
所以天照裝打通冰肥就OK ...

係,打冰肥比較易,抗要求唔大,主要法抗
但我諗都有一半人唔用天王兇獸
所以都睇咩需求,主力既程度
回復 支持 反對

ko59595 發表於 12-5-2017 20:25
明你意思 不過如果需要用到主角做主力既話 計強度肯定首推明男 加抗加力加血
明男既情況 其實個抗性就太 ...

明男高抗高血,出裝都易
另外台男明女,生死左,因為有回血,都可以
其實220杖同明男用句刀差不多
兩把都用過
打冰肥,最多差句刀一下,但句刀要MP女回
所以台男明女全法都做得主力
其他主角做主力好豆腐
有諗過,印女(贊歌+20%攻)用七支刀
不過印女加力都係好易死
要印狐加生死
回復 支持 反對

我自己著裝要求就係盡量令到雙抗200
邊樣夠200就停,幫補另一樣
然後打咩怪決定出咩精(+20%), 再加埋高加巨(+80%)
基本上就到左頂抗(300%),再堆上去就無意思

舉個例, 我燕會著220太+密3寶 (密3寶/天王3寶總抗比其他3寶高,推介)
雙抗去到210/205, 超級無敵硬,
天使都係, 220太+密3寶,雙抗200/195 (加埋盤古就205/200)
天使唔建議著220太+天照3寶, 原因打抗太低(180), 加埋精+高金巨都上唔到300

回復 支持 反對

wingwing999 發表於 12-5-2017 23:10
我自己著裝要求就係盡量令到雙抗200
邊樣夠200就停,幫補另一樣
然後打咩怪決定出咩精(+20%), 再加埋高加巨( ...

其實真係265定唔知270係頂抗,但大多數都有-抗比你去到基本頂抗沒咩用
我好同意你既諗法
其實有多小小錢唔洗混裝著,可以直接天王一套屬性比較好,然後加張龜符
就算175物抗都可以去到300頂
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 12-5-2017 19:13
睇黎大家都鐘意爭論

咁你改呀..睇到好頭暈
回復 支持 反對