查看: 19099|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 4隻天王同覺醒凶都出完啦..入泥講下意見..

感覺上  覺凶既設計都偏向天王
台凶 陰 力 燒(火屬性) (每秒扣血)
雀天 陰 力 燒(火屬性) (每秒扣血)

日凶 陰 智 冰雨(冰屬性)      (機率冰凍)         (可對空)
龜天 陰 智 雪崩(冰屬性) 龜 (機率冰凍)  龜弓(可對空)

明凶 念(原陰) 體   (風屬性) (減物扣) (減速) 可對空
虎天 念          體   (風屬性) (減物扣) (減速)

朝凶 唔清楚  敏   機率3倍爆擊
龍天 陰        敏    機率3倍爆擊

感覺上佢出凶既設計個陣係參考隻天王泥配合......

預測 可能方便將佢地合體?

依家咁多隻野都出晒
我覺得只出1隻  龜天/明凶係最爽...... 可對空對地  2隻玩落都特別爽.....而且1隻就夠
回復

推薦
henryns 發表於 20-3-2018 19:55
想知-10%抗50%傷
同-5%抗 70%傷邊個扣得多D姐..

輸出 = 技能傷害*[(43 - (有效抵抗%*0.16))/100]
改版前傷害=a
改版後傷害=b
a=0.7(技能傷害) * [(43 - (x-5)*0.16))/100]
  =0.7(技能傷害) * [(43.8 - 0.16x))/100]
b=0.5(技能傷害) * [(43 - (x-10)*0.16))/100]
  =0.5(技能傷害) * [(44.16 - 0.16x))/100]
a/b = [ 0.7 (43.8 - 0.16x ) ] / [ 0.5 ( 44.16 - 0.16x ) ]
       = (30.66 - 0.112x ) / (22.08 - 0.08x)

答案示乎隻怪既抗
for a/b < 1, 假設改版後高D,
(30.66 - 0.112x ) / (22.08 - 0.08x) < 1
x > 268
即係話, 如果隻怪抗大過268(未計陰念等因素), 新版攻擊力高d
而地唔洗計, 一定係勁左
但D天BOSS 就算念左, 通常都高過268抗,
所以結論係BUFF 左

回復 支持 1 反對 0

明兇好爽WO真係,好想快D改版覺醒黎玩,原先仲諗緊想出隻龜天,定陣都係升隻明兇夠啦
回復 支持 反對

明兇彌補左念陣最大既不足, 就係缺乏打天boss能力
陰陣基本上一版日兇已經完美左, 打群地用雀天,打群天用日兇,天boss龜天武, 萬用就龍天
念陣打怪就虎天,群天就申3,天boss就明兇,
台兇變左咩陣都岩用, 頂怪
朝兇剩係岩龍天陣用

暫時虎天完美陣:
虎天,明兇,台兇,朱雀
7帥: 金巨燕花, 其餘3隻視乎需要: 申,阿朱娜,孔2,本願,林平3轉,柏羅

值得一提既係, 林平3轉表面上只係停戰幾秒, 但其實暴走超好用
因為個幾秒足夠俾玩家入戰後, 響怪物面前召怪, 咁d怪唔會走散,清怪會順好多, 龜天玩家應該明我講咩
回復 支持 反對

相比虎天..我寧願揀單明凶做主力...玩落爽好多...虎天只係為刷經爽
不過明凶打多隊/唔岩位 都係唔勁..
回復 支持 反對

虎天大範圍但細力 打boss慢
但宜家配明凶 解決哂所有問題  打boss直接用明凶 天地通殺

明凶好貴 sosad 幾時出凶獸set
回復 支持 反對

以天王黎講我覺得雀天/龜天 係值得1轉
凶就台/日

by the way 有冇多D台凶測試睇
回復 支持 反對

我比較喜歡傳統力量技
所以係雀天
不過只有雀天冇合過

龜天傷害好高技細
回復 支持 反對

kafu1234 發表於 19-3-2018 19:37
我比較喜歡傳統力量技
所以係雀天
不過只有雀天冇合過

龜天傷害最低,只係擊數少先覺得大-.-
回復 支持 反對

ychych00 發表於 19-3-2018 20:15
龜天傷害最低,只係擊數少先覺得大-.-

連放得快唔快先,如果快又唔同,但感覺4天好似都差唔多..
回復 支持 反對

between 發表於 19-3-2018 23:53
連放得快唔快先,如果快又唔同,但感覺4天好似都差唔多..

賣點就是快...缺點就是範圍小.消魔大..有雷公3轉..補番佢範圍細的缺點..D怪集中D定住打..雷公3轉.對其他天王用都係好.唔錯
回復 支持 反對