收起左側

[抱怨專區] 現今巨商界..咩人都有....

yungkong2 發表於 14-5-2018 18:38
唔理樓主知唔知價
就當樓主特登平收又要比人插?
咁鐘意講樓,轉個角度你見有條友平收棟樓又會唔會特登走去插 ...

太平 或者好明顯睇出想做下個價既情況 真係抵吊....
(蚯蚓哥 就係你啦)
只係一般心諗ON9仔 好少會特登去密佢吊佢....
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 19:30
唔好話人傻仔,一個人想用低價去收人野,傻得去邊^^ 奸到出汁添啦
不如直接d講:似係佢想當人傻子就真啦^ ...

其實岩就賣 唔岩就88
點解一定要話人呢-.-?威D型D?
姐系好似JOE絲平放彈同平代升 佢個價同其他比貴左好多WOR 唔通佢比其他貴我去吊9佢牙??貴好多又算唔算膠價???
唔岩咪搵第2個 點解可以講到罵人咁合理化 人地膠價都大把生意
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 19:30
唔好話人傻仔,一個人想用低價去收人野,傻得去邊^^ 奸到出汁添啦
不如直接d講:似係佢想當人傻子就真啦^ ...

OK講虛擬世界
咁你會唔會特登去密人 hi 窮狗咁呀?
回復 支持 反對

pkwapk123 發表於 14-5-2018 20:19
其實岩就賣 唔岩就88
姐系好似JOE絲平放彈同平代升 佢個價同其他比貴左好多 ...

佢可能被害妄想
成日驚自己比人當係水魚
回復 支持 反對

henryns 發表於 14-5-2018 20:07
正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如 ...

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如果認同我,你唔應該咁去駁我囉-.-
會 但係唔一定有人賣緊
好明顯....入值好難唔知市價....唔好為駁而駁啦-.-**

Ok你話你幾個月冇on, 假設你而定想收道神獸符啦。但又唔知點比值/市價幾多。
你第一件事係做咩?密個放緊神獸符ga人向佢提出以3個月前的價去收?你唔會啦。。

我一般講收 叫佢自出 就係因為太多出完價唔回既人 所以我點都唔會做第1個出價既人 (個人習慣 點都唔改)
樓主係佢出字講左160收先 跟住人地再密佢再確定160呢個數 然後唔理人 講句不了好難?
就算賣家叫佢自出 佢出160 我覺得都無問題 (連價都唔出 直接撩交嗌 呢D好明顯唔係真心想賣既人)

樓主GA情況我真係唔知,但可以估計對方係本身唔知樓主用咁低價去收
如果一早見到樓主用160收,我諗對方都唔會密樓主
如果賣家好明顯唔係真心想賣既人,咁好明顯樓主都唔係真心想收野ga人
ok我可能講錯少少野,樓主的確係真心想收入值,但真心想用一個on9價去收人野囉.......

正路都係留意下而家市場賣緊點比值ga人一般放幾多/問團友參考價啦,係咪?唔會on99去用3個月前ga價去收野吧? sorry, 我可能好多粗口,但冇惡意。
街市唔係長期有條友企緊係度講賣點品1:XXX 而且團友唔一定有人係度會答你
唔通就唔收野咩
就算有人講1:XXX 呢個就係市價咩? 只係佢賣緊既價
就算係祖C呢D大點商都唔係佢話幾多就幾多 你覺得岩價先會收 唔岩都係唔收
團友講既野都係 你問團友入幾錢 有人答188(當呢個市價) 有人答180(正常價既波動內最低)  有人答175(收既話最好呢個數收) (團友既話應該唔會有人報大數)
呢D只可以作參考 又唔係絕對標準
然後佢心目中再想平D 就再降D

所以我一早講過.....how to define 市價
大部分都係係某個價格內完成交易,E個RANGE我稱之為市價

你覺得160同188真係差得好遠?15%就叫ON9價?
我覺得起碼都低30%-50%先夠ON9
188E既野起碼要100以下
15%唔叫on9價.....30~50%先叫on9價

咁可能真係人人定義唔同啦.....
但如果你賣點品低15%都覺得ok ga 我以後想要點品都一定搵你

你諗下有人放封書150 你密佢130既情況
(當時既市價係130-135 佢心目中既市價係140 跟住佢要賺錢150先肯放 因為市價放佢無得賺)
如果你想平D收可能變成125~128
(呢點唔想再講 講左3次)

好明顯啦 放150e(比130e多出15%)ga 係我角度都係on9價.....我見到都唔會密佢囉-.-
回復 支持 反對

pkwapk123 發表於 14-5-2018 20:19
其實岩就賣 唔岩就88
姐系好似JOE絲平放彈同平代升 佢個價同其他比貴左好多 ...

貴好多? 貴幾多%?  anyway 祖c情況又特別少少,因為佢賣野多數係先錢後貨,祖c貴在商譽吧?!
起碼我唔驚佢走數昆人
換左其他人平d放點/巨錢 我都會驚係昆人 我可能真係寧願俾少少錢祖c賺都唔想冒險

btw 祖c貴好多咩? 貴幾多%

平收貴賣係巨商ga特色
人人都想平收貴賣 咁先賺到錢
但係平幾多 貴幾多 都要有個合理range囉^^
你下下要人蝕大本ga 好難冇人插你-.-
10個人當9個好脾氣啦...都會間唔中有1個插你....
回復 支持 反對

yungkong2 發表於 14-5-2018 20:23
佢可能被害妄想
成日驚自己比人當係水魚

其實你地係咪當我係樓主圖中ga仇天-.-?

我路人黎 件事同我冇咩關係
樓主又好,仇天又好 我都唔識e 2條友
我只係以事論事

anyway我自己都係做過收收賣賣^^
我好熟市價 我又唔驚自己做左水魚囉
同樣地 因為我了解市價^^ 邊d人想當人水魚 我一睇佢開價就知佢咩人^^

仲有我出價好公道 起碼出價未試過俾人插囉=]

回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 20:38
其實你地係咪當我係樓主圖中ga仇天-.-?

我路人黎 件事同我冇咩關係

所以話你被害妄想
無人當你係仇天喎
以事論事
你係咪覺得見到有人平收就應該主動密佢吊佢插佢笑佢窮狗?
答左依樣先
回復 支持 反對

yungkong2 發表於 14-5-2018 20:51
所以話你被害妄想
無人當你係仇天喎
以事論事

for me 我唔會咁無聊去咁做
樓主係咁ga情況咩?
根據我所理解 樓主唔係無拿拿俾人插/罵佢窮狗wo
而係對方係不知樓主想用160e收市價約188e野的情況下發生e場罵戰?

如果對方係見到樓主收160e 專登密佢插/罵佢窮狗ga
真係對方on9

但如果對方係不知樓主想用160e收市價約188e野的情況下
密佢對問樓主幾錢收入值? 然後得到160e e個極低價回應而去罵樓主窮狗
我可以理解對方點解有咁大反應=]
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 20:34
貴好多? 貴幾多%?  anyway 祖c情況又特別少少,因為佢賣野多數係先錢後貨,祖c貴在商譽吧?!
起碼我唔驚佢走 ...

正常都系搵大團代升咖喇(特別有圈圈個D)
因為個個封都會賠比你但佢開價比人高成20%-30%左右 你要圖我PM你又點話牙(都系問過佢2次咁大把)
咁佢又算唔算膠價? 價系人定 神符因為前排D人換左好多都冇跟點品喇  咁入藉聖誕又有折 人地試下平收都唔得
正所謂願者上釣 唔岩就8喇 講咁多廢話做乜 成個小學雞咁
回復 支持 反對