查看: 7048|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 人口大爆炸?!能源危機?!移民外星?!人類滅亡?!

根據前排有人發表的"人口資料"所顯示,現今世界人口已超過65億...
6年半後,人口便是70億了...總的來說,大多數國家的人口會持續增長至二○五○年,屆時全球人口會將比今天多出30億,達到95億。
那時候好想言之我們地球很快就不能在長住下去..
[ 能源危機 ]

目前世界所剩下既不可再生能源已經日益減少,目前石油還可用63年
天然氣50年  煤就可以用200年 核能1千幾年(沒記錯的話,但總不會少過1000年)
有人話  用哂個d能源咪用核能囉  但係 核能雖然好,但成本高,又危險
舉一個例子  在廣洲的大亞灣核電廠若果爆炸  我地全香港既人都會死
加上化石燃料又會產生勁多二氧化碳,做成溫室效應,如果二氧化碳溶入雲層中,會做成酸雨
酸雨又會破壞林木...去到海洋又會令魚類死亡..真係多問題
臭氧層依家穿洞愈黎愈大了...在巴西那面的亞馬遜森林,每日都比人砍勁多樹木
係人都知亞馬遜森林有"地球之肺"既稱號,但過多20---50年到  很快就會改變
那裡的生物還有很多未被人類發現及命名 有巴西人說會建造一條穿過雨林的路
,到時成個生物系統都會遭到前所未有的危機!

[ 移民外星 ]

我成日都見到人話"地球無得住落去咪移民外星囉" 這是現時沒有可能的
在太陽系中,9大行星都沒一個能讓我們居住  首先說說金星(因為水星太近太陽,沒可能住的)
金星雖然在體積及外表都跟地球相似,但入面卻太太不同 佢既表面基本上由氣體做成
大氣中有96%係二氧化碳 談到這就不用說有沒有氧氣,因為這己經代表了我們要放棄
這麼多的二氧化碳,我們地球都只是有0.033%...加上佢表面的溫度已到達470度
入到去  別說是金,鐵,銀,入到去都已化成氣體了。火星大氣有95%都是二氧化碳(呢樣同金星好似= =|||)只有0.33%是氧氣!!在星球上,氧氣必須在18%上,不然一定沒有生物。
木星,土星都是沒有固體的地方,所以我們不能進去探測,但木星和土星都是沒有氧氣的星球。
相信唔少人都聽過木星上既大紅"班"  他是一個颶風的風眼,在木星上已有300多年了..
講到佢既直徑仲勁..有成5萬幾公里(唔知係咪,唔記得住)。其他天王星,海王星個d更加唔洗講
離太陽咁遠都冇熱力啦。現在我地既太空船只係有光速既0.003% 光就每秒行30萬公里
我地只有佢既0.003% 你可想言之我地有幾廢..離我地最近既星系都有50幾光年遠
連光都要行50幾年  我地只係有佢既0.003%,,我地想移民都好難= =
不過美國之前發射既先鋒10號和11號,加埋旅行者1,2號都分別帶住人類給外星文明既信
10號同埋11號帶住一個男人同埋女人 加埋我地住既星球加埋我地既文明既野飛緊出去太陽系
1號同2號就帶住一個叫做"地球之音"既唱片,入面有埋當時美國總統對外星文明所講既野
仲有埋好多種語言 同埋我地地球既相,入面既世界係點樣之類...佢地4架野已經遠離地球8萬幾光年
,希望就算我地滅亡,佢地都帶住我地地球人既希望!據估計,單單在銀河系已經有十幾億個好似太陽咁既恆星..有恆星之處必定有行星..所以宇宙必到有1萬--1億個好似地球咁既行星!
但係我地想同外星文明聯絡並唔難,只要我地活得耐就得!
[ 人類滅亡 ]
咁快就講到最後一篇  如果我地人類再係咁破壞生態同埋自然環境既話..好快我地就會滅亡...!!!
全球有咁多問題...如果我地仲唔解決既話..我地好快就唔會再可以生存到落去...希望大家明白..!!
o係呢到祝大家讀好d書,將來改善我地人類既生活!人類既未來就掌握係我地手中 打少陣機  睇多陣書 溫多陣書,因為我最鍾意天文學~加上呢d野我都係睇書識架~我到依家仲記得..打錯邊到,,大家要指教!!

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-18 at 06:13 PM ]
回復

Originally posted by Daywalker at 2006-3-2 20:08:
唔係好同意樓主講d咩, 星球沒有氧氣 就沒有生命嗎?
個人 認為 有水的地方 就有生命 火星和我們地球己是最相近
樓主你就去話係冇可能? 點解會冇?
人類由古代發展到現在 己係極大進步
你試下 去同古代 d人講 叫 ...

你沒有氧能生存下去嗎?我說的只是人類
個人 認為 有水的地方 就有生命 火星和我們地球己是最相近 可是火星連水都冇

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-2 at 08:49 PM ]
回復 支持 反對

總結一句  你們說的都是對
只要我們能夠活得久  這些都是有可能的

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-3-2 22:26:
結論:樓主的科學常識很低,不過文還是值得看看

我科學常識低又如何  在這裡單只是說是不夠的  你說得多好又如何 要做才有用
我的科學常識一點也不低 在這裡可能只是講得唔好

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-3-2 19:53:

%^$%$@
別說無知的話

無知!? 我看有大把人也不知

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-3 at 07:12 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-3-3 18:01:

你講起我又記起一樣野,
大家認為美國有沒上過月球?
我覺得第一次上月球是假的

我都記得好似有講過呢件事==
個時黑白色 佢鍾意吹點吹都得-.-

Originally posted by Meteorofpong at 2006-3-3 11:40:
化石燃料係人類歷史上一大災難
火星同月球係最有可能, 特別係月球

別白喇= =月球上好像是沒有大氣層的..就算有都是十分稀少
若果你是說在那裡建造一個太空站或者是太陽能收集版我覺得是有更大的可能

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-4 at 02:32 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Rookierookie at 2006-3-5 18:54:

別白喇, 你以為潛水艇入面d人係用魚鰓呼吸架?

似乎係需要熱能喎...你係咪記錯

首先  我說的不是短暫的氧氣供應
潛水艇內的氧氣是下水前大量注入的  而且那些氧氣供應是有限的
而月球的面積和太平洋的面積差不多  試想像  要在這麼大的地方長期供應氧氣是不易的
還有我們往何處找氧氣? 還不是地球!?  你還要記住  我們人類登陸月球時是穿太空衣和戴了氧氣罩
加上月球的面積太少了  不足以讓人類居住 在那裡建造太空驛站或者是太能收集板我認為是有可能

Originally posted by Daywalker at 2006-3-2 22:15:

樓主 冇聽過進化論嗎? 人類 是一種適應力高的生物
而且火星是曾經有水的

[ Last edited by Daywalker on 2006-3-2 at 10:16 PM ]

進化論在好耐之前比人推反左喇@_@
所以我唔多信進化論  而且你所說的都只是沒有這麼快便會有可能變成事實的事
火星曾經有水我也知  但現在沒有了  在火星上的冰都是二氧化碳變成的

Originally posted by Daywalker at 2006-3-2 22:15:

樓主 冇聽過進化論嗎? 人類 是一種適應力高的生物
而且火星是曾經有水的

[ Last edited by Daywalker on 2006-3-2 at 10:16 PM ]

進化論我不多信  加上火星你都識說是"以前"而不是現在 所以現在有沒有也是一個迷

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-7 at 06:56 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Rookierookie at 2006-3-6 19:05:

被誰? 創造論?

我只係話好似姐= =  依家改番-0-

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-3-6 19:47:

不用理他,樓主是個科學白痴

我說的地方那裡有錯?
指出來吧

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-3-6 19:47:

不用理他,樓主是個科學白痴

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-7 at 06:56 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-8 19:30:
樓主你真的很白= =.. 事實(咁都有分加= =無奈)
你唔認同進化論即係創造論啦
你唔係信真係 由神去創造我地嘛?
完全 唔科學, 樓主仲話 自己科學程度很高 唔係嘛= =

我真係信囉係= =
好多人都信大爆炸宇宙論(我都信)  宇宙係無起源   無啦啦有左
係由乜都無既之中  突然有  由此我很相信有神的存在 雖然無科學根據 但這只是信仰
p.s 以上為個人意見
回復 支持 反對

Originally posted by ‵SOLEANGEL” at 2006-3-5 12:07:

到時科技研發後時光機
我地係某個星球再返黎地球

咁我地咪係前人類後外星人?
浮誇

地球人變外星人再殺返地球~?

時光機真係有可能造到出黎嗎.?
要製造時光機並不容易  最少要有一個人造蛀孔即係蟲洞
要做呢樣野並唔易 你有冇聽過如果有一個洞,穿過佢之後就可以由
a點到b達點,就好似有一隻蟲從蘋果的一點開始咬,經過蘋果內部而到達另一
,,這個洞穴可以說是連接時空相異兩點的捷徑.如果我們能接兩個洞口,避開
內部的奇異點而連接左先會形成蟲洞.
不過我地可以由一端的洞口進入,呢個就係『黑洞』,透過這個蟲洞到達另一端
的洞口出黎,就係所謂既『白洞』.因此蟲洞可說是時空來往的橋樑,目前黑
洞係確實存在既天體,而蟲洞與白洞短期內無法肯定它的真實性,所以目前仲係無法用到佢地.
所以短期來說我地依家無法製造到時光機

Originally posted by Daywalker at 2006-3-9 06:52:

係 我認同佢的講法
咁點解有神= = 無啦啦又有神?
那無啦啦 有生命 出現不可以嗎?

唔得  因為生命唔係一定會有 除左要睇番個地方環境之外
好似地球呢d咁既星體真係好幸運  同太陽既距離岩岩好足夠讓生物生存

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-10 at 06:59 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-11 01:06:
樓主 想講咩 = =又要話個環境合適
又話唔信進化論 信神,
咁你的意思是說 神要有一個合適的環境先有神?

當然唔係 我既意思係指
銀河系咁大  單係佢長度都有10萬幾光年
而單單係銀河系最少都有10幾億個好似太陽咁既行星 加上一定有行星好似地球咁有一樣咁好既條件
所以地球以外一定有生物  現在我們只係需要時間、資源、人才及地理環境
大約到21世紀中期---22世紀我們人類既科技一定有能力送我地去別的星球

Originally posted by at 2006-3-10 21:01:

不過我覺得會有咁既一日

嗯 我同意你既講法
我地當初大力發展航天飛行技術既時候係同埋美國同蘇聯玩競賽既時候
幾百個科學家係埋一齊  係咁研究 呢到有d似2次大戰個時
最後我地人類係呢50年間入面做左好多野,又搞生物圈、國際太空站等
只要我地人類合力做某樣事情  多數會成功

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-11 at 07:06 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-11 08:23:
你咁講 即係其他星球又有神 定係 進化出黎呀= =
定係你認為 全個宇宙都有神?

第1個問題  當然是進化拉
第2個問題  唔係全個宇宙都有神  其實我對神都係半信半唔信- -
回復 支持 反對