查看: 17731|回復: 71
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 『原創』小昌打蛇概論【圖片已失效】

近來無聊。 開朋友的帳號打蛇仔。
就打蛇仔分享一點意見。

舊式打法: 雜兵拉後。小昌拉前、補血 道術 跟上。 對位。開打

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間
2) 蛇仔分散靠近。 浪費火力
3) 當蛇仔圍到小昌身邊時。 火龍難以定位
4) 道術離蛇仔太近。 易被誤傷

結論:
改進方法在於:
1) 如何縮短擺陣時間。
2) 如何集中蛇仔

進一步答案:

以。將。擋。蛇。

詳解:

入戰
頂蛇隊拉向前。微前。          <∼ 可收集中蛇仔之效
補血跟上                        <∼ 沒用解說吧?
閒雜兵仔拉後。          <∼ 清空現場
小昌原地射蛇          <∼ 免移

補充:
  以機動性高的花二頂蛇最為理想。

以下為圖解:

以擋怪集中蛇仔解說:
留意蛇仔移動方式 。 一隻接一隻。且直向擋怪的將

實戰:
排好位。
小昌位置由入戰起都 沒移動過。
倒數第7秒。 殺第一隻
倒數第5秒。 殺第二隻。 其餘都不過殘存。

後語。
舊調: 拋磚引玉。歡迎指正

ps. ~緋村心太~ 帳號不是本人的。

有問題請加商二 風捲殘樓

如有轉貼。 請註明本帖由 商二 風捲殘樓 原創

這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的

部分圖片連結已失效
2015/08/25 小妍字。

回復

回樓上的話:
破介 84 lv。
小昌 139 lv 400 力 、800 mp
其實lv高低都打到。 只差頂怪二轉夠唔夠血....

[color=red]這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的[/color]
回復 支持 反對

Originally posted by 馭空之邪龍 at 2006-5-27 00:10:
我一見細場就飛了-.-
無咩心情搵賽2花2頂-.-
死左都未加完血-.-
不過依個方法幾好@@
但我驚頂唔到幾耐....-.-

擋怪二轉同蛇仔既接觸時間都係得 6-7 秒姐....
唔驚....

這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的
回復 支持 反對

Originally posted by DicKY~” at 2006-5-27 13:17:
勁人你咁快又有咁多二轉啦 =口=.....變態

AC 唔係我的^^"

回復 支持 反對

Originally posted by DicKY~” at 2006-5-27 17:00:

=.=.....咁你自己個ac有寧2未 a_a

未= =v
宜家好少升,,,,

回復 支持 反對

冇人回!?
推一推.....

[color=red]這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的[/color]
回復 支持 反對

Originally posted by NeojulianEX at 2006-5-28 12:43:
頂怪是沒有必要的做法,我2000血昌哥(2x%打抗)
大小場通殺,不過如果係小場上下位,就要出動朝子啦

朝子仲慢喎.........

回復 支持 反對

你試下囉。
舊式打法、細場、10條。
保證分別明顯。
偶的表達能力不是太好。 麻煩你試了再說。

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間 <<個1秒快唔得好多,大場你都係出晒先過d蛇仔黎
2) 蛇仔分散靠近。 浪費火力<<同你d兵快慢好似無咩關係啵
3) 當蛇仔圍到小昌身邊時。 火龍難以定位<<比10條蛇圍你 你走佬啦,大場無咩可能比佢圍到我
細場一定要搵第2隻頂 點黎身邊,仲有近場唔難定位睇你識唔識放姐
4) 道術離蛇仔太近。 易被誤傷<<咁同拉兵走都無咩關係 睇你識唔識擺兵
己經唔係你上面既舊式打法個句野入面

1) 分別在於是拉小花同拉小昌既分別。
2) 集中蛇仔
3) 我個打法好似冇咩機會 會比人圍喎~
4) 用小昌直擋蛇。 會間接拉近道術同蛇仔距離

結論:
改進方法在於:
1) 如何縮短擺陣時間。
2) 如何集中蛇仔<<<真係想知你點集中wo 佢點黎次次唔同傢wo 唔通你識超能力?
你搵一隻昌頂都唔=佢會集中咁黎

如圖所示。你唔明我都冇計。

依然果句。 麻煩試左先。再說話。

回復 支持 反對

Originally posted by 炎ソ月 at 2006-5-29 19:42:
樓主@@我想問你有冇用到昌2bug打@@?
我用昌2bug打15秒以內一定嬴硬10條蛇=,=

緊有-.-"
唔用唔使打.......

回復 支持 反對

Originally posted by 炎ソ月 at 2006-5-29 20:10:
唔怪得la@@
唔用hi都hi唔到=o=

咁又冇咁誇.....
大場20 秒。 只係細場難打d姐.....

回復 支持 反對