打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 現今巨商界..咩人都有....

岩價就交易.
如果個價唔岩唔使鬧人
(唔一定係膠價 可以係市價 然後人地唔滿意都插你 呢個世界真係乜人都有)

如果個價唔合理  市場機制都會令到佢買唔到
當然都有機會賣方有其他因素 會賣出令佢買到
例如係 賣方等錢洗  賣方資訊掌握不完全等等
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 9-5-2018 22:29
俾得人插....10居其9都係出膠價~.~
講真呀 邊個咁鬼得閒亂插人/得罪人呢~

有人會鬧人出膠價 或者被人鬧10居其9都係因為出膠價
唔等於出膠價係有問題 或者鬧人者係正確
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 11-5-2018 00:17
低到離哂罩果D咪膠價

咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義

可唔可以再精確啲講 點解出低價/過低價/膠價值得被鬧?

如果係因為出ON9價 人地當你係ON9 就回以ON9說話
(先假設出ON9價係ON9仔)咁唔通你對唔同人有唔同道德準則?
但係如果因為佢係ON9仔而鬧佢. 好似又唔關個價位事

如果係關個價位事 咁個價位唔合所謂市價 點解要鬧(同時亦唔關是否ON9事)
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 13-5-2018 02:37
其實呢.....我回左好多個回應
煩請你睇返我所以的回應/見解
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我 ...

哦  即係你覺得「因為對方當人/你係水魚  所以需要被譴責」
明白了  雖然你之前講左好多  但重點終於出現了
回復 支持 反對

上星期睇左個節目   係講黃牛飛
節目內有提到炒家(你當低/賤收野 或 放高價既人) 有個功能就係調整市場價格
而好多人唔鐘意炒賣行為 因為覺得炒家係過程中 並無實際產出
甚至係搶左生產者(廠主/買點友)應得既價值
同時炒家調整市價個功能並唔係咁易被察覺

BTW個節目係 五夜講場 - 學人講經濟 2018:黃牛之亂
回復 支持 反對