查看: 17994|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

讀Geog真係一份苦差黎

人地間學校讀Geog都唔知幾輕鬆
我間學校就讀Geog讀到死死下(利申:Band1 EMI中學,F4)
個老師都唔知咩事 又強迫我地做notebook
次次抄晒成本書 都真係好辛苦
考試仲要痴線到...我今次final exam 200分滿分得果50分
但係全級黎講巳經算中等 全級得唔夠10個人合格 仲要好多人200分滿分得20幾分-30幾分(成個form有大約50人讀Geog)
你可能會話 係你地班友唔溫書姐 但事實上係個老師有問題
佢D marking scheme真係嚴到呢
例如有條問題問你工業活動點樣導致全球暖化
個答案居然要列出邊樣工業會導致release邊樣溫室氣體lor
我果班又無讀chem 點鬼知 仲要唔 1pair 1pair咁答就0分
唔寫keyword出黎又係0分 就算岩都係0分 真係傻架
essay 有條友寫左5版 得個2/12分 仲要係墨水分
令我最火既係 雖然我地差 但我地都有溫書lor
佢仲要話我地唔記keyword 唔溫書 懶躲
事實上D畢業生見返我地 都係到話"點解佢地讀Geog可以讀到咁辛苦?"
個老師真係覺得自己無問題
有D人真係溫左好耐書 但仲要肥佬,好低分
真係同付出唔成正比 既然係咁 我覺得再溫Geog真係唔值得 根本就一定抄既(我果間學校黎講)
你地讀Geog係咪咁辛苦先? 我覺得公開考試個評分準則唔會好似個老師果個咁嚴lor
仲要我地係咁做notebook比佢check 係咁溫都係咁
個老師又話是但拎個F.5出黎都好過我地
我心諗 F.5 D人一早drop晒Geog啦 剩返幾多人你心知肚明
F.5 Geog班得番6人 F.5文科班22人又係唔知幾多人巳經無讀Geog
佢地應該都係頂唔順drop左佢
剩返果D人對你黎講梗係好啦
回復

可能個老師覺得嚴師出高徒嘅概念掛
回復 支持 反對

嚴好過鬆...
寧願係學校怨得五十分
之後出到去有條B
回復 支持 反對

個人認為識番屋企 已經算geog 合格
回復 支持 反對

我記得你讀邊間;P
回復 支持 反對

EMIschool既geog一定難讀架啦=.=
多concept多字背
回復 支持 反對

例如有條問題問你工業活動點樣導致全球暖化
個答案居然要列出邊樣工業會導致release邊樣溫室氣體lor
leekongwa 發表於 25-6-2012 17:27

我岩岩考完DSE..
讀GEOG果陣
老師比我地果份NOTES 會比埋邊樣溫室氣體..

如果佢無比你 又要你講 咁的確係較挑剔
但佢咁做對你地事實上係好 你呢次唔知唔緊要
你依家考完知道左 d溫室氣體就記低佢
因為考dse果陣 你寫到呢d氣體真係好有用
回復 支持 反對

個答案居然要列出邊樣工業會導致release邊樣溫室氣體<<正常地理問題 同有無讀chem無關
而加讀得深過公開試d問題
到考公開試個陣你咪會覺得易
考得輕鬆d囉
到時其他人就會話"點解你地可以考得咁輕鬆"
回復 支持 反對

身同感受==
回復 支持 反對

一句記之曰:換左個老師
回復 支持 反對