打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解大家要歧視內地人?

一睇你個post
你第一句就係【大家都是中國人】 呢句已經好多人唔認同
我真係唔敢想像香港人國民身份認同有幾低

至於點解低 相信就係你開post想知既野

======================
睇完你成個post
明顯你係從內地人角度出發
咁你又有無嘗試從香港人角度出發呢?
一單又一單新聞證明左
內地人無論在品德 行為 思想都唔值得受香港人尊重
例子你自己搵下.. 多到我唔想講

不過有樣野你的確講得岩
部份香港人的確係以偏概全  覺得一個人衰就成班人都衰
問點解要標籤哂內地人?
呢個就睇你認唔認同【榮辱與共】喇

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
Hellkite + 1 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對

係有部分內地人我地歧視姐唔係全部-_-
回復 支持 反對

(部份)內地人好冇品
回復 支持 反對

只係一小部分人先係
回復 支持 反對

上次見到有個大陸女人係超市大叫,目的係搵人
,個個望住佢都唔停
回復 支持 反對

你起大陸住過就知道
5係你想像甘簡單
唔講甘多

你多角度思考下中國既,時事、社會、民生方面的問題社會背後所帶出的道德價值判斷、公民責任
就知道點解香港人甘討厭中國人
回復 支持 反對

回復 16# 5567

小弟在內地也住過數年,才再回來香港
回復 支持 反對

唔好講香港人既方面
大陸人真係智慧無窮
毒奶粉,黑心食品...
佢殘害緊自己既同胞
你睇下第一頁轉貼既新聞
救人英雄俾被救者漠視不理
仲要殺幾多個人?

雖然係好少數而且極端,但整體黎講我既觀感愈來愈差
大家文化好唔同

話時話 我好耐無飲多多
回復 支持 反對

你如果話我係華人我就會認同,中國人就...;P
中國內地既文化和香港人在殖民時期遺留下來的文化都不同
因為生活文化的不同(自己找新聞多的是)而導致香港人有種心態,覺得大部份內地人黎到香港都係破壞緊香港(內在,外在都係)/搶走香港的資源,慢慢香港人就會在內心深處埋下了討厭內地人既心態,當佢地犯錯時,香港人就會將件事放大黎睇,刻意貶低內地人,與此同時,內地人又因為呢D事而在內心深處埋下了厭惡香港人的思想,當香港人欺壓/雞蛋裡挑骨頭時,內地人就會發難痛罵港人,其實成件事既問題就係在於香港政府沒有將內地人流入香港既數量限制(當然內地政府對香港政府的施壓是最大的原因),內地人來香港旅遊、內地學生來港留學交流,香港人普遍都能接受,但是現在就演變成內地人想移藉來香港居住、工作,變相搶走了香港政府本應只給予香港居民的福利,這才是香港人最不能接受的事情。
其實這種情況並不是只出在香港與內地人的關係上,在其他國家,例如英國、德國、俄羅斯、日本、南韓、澳洲,這些國家的國民一樣很歡迎其他國家的人去旅遊、留學,但是他們同樣很討厭移民過去的他國人士,會進行地區性排擠,大企業甚至會抹黑那些移民人士令他們無法在某領域的企業中生存,所以如果只說香港人排斥內地人是錯的,那麼以上這些國家的國民做法都很錯,但是請你不要忘記,由你選擇移居的一刻起,這些事情你應該早有心理準備要面對,而且不能怪別人,因為的而且確你是搶走了當地人的很多生活保障和福利,可能就因為你的一個孩子而害到某個當地家庭的孩子升讀不了大學,這些後果你能補償嗎?
回復 支持 反對

回復 19# Renne

大家都係人,點解咁多內地人冇做過任何事,就要比香港人辱罵????如果你響大陸讀過書,生活過,你就會明白點解內地人咁想移民過黎香港
回復 支持 反對