打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解大家要歧視內地人?

回復  Renne

大家都係人,點解咁多內地人冇做過任何事,就要比香港人辱罵????如果你響大陸讀過書,生 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 14:24

咁你又明唔明點解全球咁多地方都唔鍾意人地黎佢地自己本身既地方??
每個地方都有佢自己既難處,唔好講到好似得國內先有呢D情況咁,唔該
回復 支持 反對

一睇你個post
你第一句就係【大家都是中國人】 呢句已經好多人唔認同
我真係唔敢想像香港人國民身份認同有 ...
下..唔係掛 發表於 3-7-2012 17:19

認唔認同自己係中國人都好,事實就係事實,唔認同,咁又可以點?回樓主:香港ga父母有冇諗過,可能某D內地ga小朋友比香港ga小朋友聰明呢??
聰明,咁又點?聰明就大晒?
回復 支持 反對

回復 21# Renne

人地按晒程序搞移民,咁我地冇理由歧視佢地姐,外國人移民就係岩,內地人移民就唔岩?
回復 支持 反對

回復 22# allec

唔通內地人聰明就要埋沒佢地才能???香港人幾唔聰明都係好過內地人??
回復 支持 反對

回復  allec

唔通內地人聰明就要埋沒佢地才能???香港人幾唔聰明都係好過內地人?? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 14:45

你有偏見bo~何以見得HK教育好過內地?去外國讀亦不失為一個辦法我係想指出,佢地黎讀書同聰明與否無關,剝削左人地GE機會就係剝削,難道聽明的人剝削人地就係有理??
回復 支持 反對

回復 25# allec

你有成見姐,人地按照程序落黎香港,但係就要比香港人歧視
回復 支持 反對

回復  Renne

人地按晒程序搞移民,咁我地冇理由歧視佢地姐,外國人移民就係岩,內地人移民就唔岩? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 14:43

唔該你回人之前睇哂人地講既野先啦,我由頭到尾都冇講過對與錯,你自己對號入座,好難幫到你;P
回復 支持 反對

論大學學位, 香港近10000個學位比左強國人,
香港學位在全世界中已經夠晒少, 我又唔見得佢地全部都叻過香港大學生

而且, 北京大學一樣咁出名, 點解仲要來香港?
講得唔好聽d, 就係連強國人都信不過強國人的品牌
回復 支持 反對

回復  allec

你有成見姐,人地按照程序落黎香港,但係就要比香港人歧視 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:09

按程序=無剝削??我宜家講緊佢剝削bo...雙非又係按程序??
再問,我的成見在何處?請指出
回復 支持 反對

點解大家唔可以歧視內地人?

大家都是中國人,
講下響本地讀書ga人, 佢地咁辛苦o係香港,為左咩??
佢地係為左有個良好ga學習環境, 有個好D生活, 所以留o係香港,
佢地可能日日響本地得28蚊一個鐘,\
大陸既父母有冇諗過, 可能因為你呢班內地既小朋友令香港學生讀唔到大學???
今年就發生D&G呢件事, 令好多香港人憤怒, 痛恨內地人,
而你地有冇諗過, 係內地本身既低劣文化引, 令到香港人要標籤埋所有內地人
點解連床位, 奶粉都仲爭, 陷害香港媽媽?
你地有冇諗過佢地既感受??

以上純碎個人感受,不喜請按上一頁!!
部份文字改編至樓主
回復 支持 反對