打印 上一主題 下一主題
收起左側

覺得自己係條「應聲虫」

我自己都唔明點解乜都要比人「話晒事」..出街買野,人地話幾錢就幾錢
教育制度改革又要你服從,你唔想服從香港教育制度既可以去第2度,一樣服從第2度既制度
番工果時,老細客人話咁就咁,又要服從
一出世就泥左香港..有D人一出世就無父無母或無父/無母  總之就無得選擇!
點解呢個世界咁「強制性」...人既一生就要注定比人.某種力量去控制
好似D高官咁,可以貪威識食,連候任特首都要潛建,唔係人去揭發,真相都唔會出泥。無奈佢就系香港特首,香港人要聽佢話..
無耐去搞換成人身份證,準備出門口,就有個女仔行埋泥,話要我登記做選民,又話唔阻我好快就得
結果我都服從佢,登記左做選民。初初個女仔仲話我好驚,因為知我想拒絕佢 我心諗:我有咩好驚...做選民有咩用..
個女仔又話,你登記左唔選都得丫,例如你唔中意長毛,可以同佢作對  其實選D無用既人出泥幫到社會D咩姐 果堆垃圾選果時又話做到乜野物野,做就另一套 晒9氣 特首曾蔭權果時夠話會「打好呢份工」,又有幾人認同佢呢?
回復

地球係弱肉強食ga世界
回復 支持 反對

當時曾蔭權講「打好呢份工」時我覺得香港有救
但後來連基本要做一個好嘅官員都唔識
枉曾蔭權頌話會「打好呢份工」...
原來先知道董伯伯都好佢多多聲

答返你條問題先
都係果句...
社會就好現實
你有能力就會有人聽從你嘅說話
冇能力只好做好本分
但CY未正式做就特首就潛建
頌要收收埋埋
依加啲香港特首連基本嘅責任都冇
香港未來我都冇眼睇...
回復 支持 反對

所以我一直都覺得 人生存係唔應該比人支配
無奈現實就只有支配者同被支配者

欺詐遊戲入面講過
【人類之間既連繫只係建基於金錢同恐懼上】
所以你話【應聲虫】  其實就係人類對權力者既心理恐懼

有心理實驗研究過 大部人面對權力者
即使唔願意唔同認同 但即後都會服從
回復 支持 反對

如果你覺得乜都比人話晒事
咁你仲有咩可以話事
回復 支持 反對

講到咁其實係呢個世界個個都做緊應聲蟲嫁啦-,-
只要自我感覺良好咪得,做乜係要標榜左自己先...
btw,唔想做應聲蟲咪努力向上爬,做到首富咪你話事囉;P
回復 支持 反對

當時曾蔭權講「打好呢份工」時我覺得香港有救
但後來連基本要做一個好嘅官員都唔識
枉曾蔭權頌話會「打好呢 ...
呀楊 發表於 12-7-2012 21:09

同感-_-香港既未來真係無眼睇......
回復 支持 反對

講唔講價呢樣野   
我都唔會做
平時買野見係咩價就比幾多錢
唔想哂口水講價  自己既口材又唔係好-.- 實輸
回復 支持 反對

當你有錢眉時候,你講野就可以俾人大聲(我爸教我的
回復 支持 反對

你不如問點解你會係香港出世 點解你父母係香港人
回復 支持 反對