查看: 1483|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【樂古七星陣】第二十四關:巨商 答案詳解帖(1-4題)

關閉 [複製鏈接]

出題者為本人及滿天星 在此我會詳解有關題目部份

題目:
1.目前有幾多個怪物傭兵單位擁有變身類技能?請問是那一(幾)只?
(3星 ★★★☆☆☆☆)

2.狂虎的體力最初是多少?
(4星 ★★★★☆☆☆)

3.請描述巨商怪物 窮奇 的外形。
(4星 ★★★★☆☆☆)

4.巨商怪物傭兵單位 神獸朱雀 掌管什麼元素? 技能有什麼特殊效果?
(5星 ★★★★★☆☆)

5.香港巨商版本V20009是什麼名稱?並於何時推出?
(5星 ★★★★★☆☆)

6.巨商版主 滿天星 於何年何月何日上任?
(7星 ★★★★★★★)

7.請提供香港巨商於2006年o向朵戰的活動流程。
(7星 ★★★★★★★)

答案:
1.3個,猿公、神獸玄武、神獸麒麟。
2.60000
3.外貌似虎,長有一雙翅膀。
4.火,隕墜有暈眩效果,崩嗚音有下降雙抗效果。
5.神獸覺醒,2010年3月29日。
http://www.gamania.com.hk/gersan ... d=764&year=2010
6.2011年3月20日。
7.「商團等級排行榜」→「商團服飾大配對」→「商團爭奪戰」
http://www.gamania.com.hk/gersang/05ws1namefight.asp

「商團等級排行榜」→「有組織無目的收買!」→「商團爭奪戰」
http://www.gamania.com.hk/gersang/06ss1nfmain.asp

1.變身技能指外型會改變的技能 而且生死決或凶獸武器技能會因此而解除
 青龍的兩個技能均不會改變青龍外型(明顯是另外一個檔案附加上去的)
 馬面住民與犬神同理
 而怪物備兵指普通怪物 合成怪物 幻獸 神獸 凶獸 轉職怪物
2.月奇峰時代的狂虎體力是60000
3.虎與獅是有所區別的 巨商的窮奇藍本取自《山海經‧海內北經》 所以外型是似虎
4.朱雀擁有2個技能 造成傷害是直接效果 暈眩/抗性下降才是附加效果
回復

有個問題,怪物佣兵係52只係講巨商用封珠請個D,其他會分類為神獸,幻獸...你地出題時係咪應該定義清楚少少?
回復 支持 反對

有個問題,怪物佣兵係52只係講巨商用封珠請個D,其他會分類為神獸,幻獸...你地出題時係咪應該定義清楚少少? ...
allec 發表於 17-7-2012 11:31

自己去客棧睇睇
回復 支持 反對

自己去客棧睇睇
Hellkite 發表於 17-7-2012 11:32

我知,但係52個定義同你/巨商GE定義有分別...唔通當初你地就唔可以講返句以咩為基準?

再者巨商官網亦有為幻獸作出一個獨立分類
http://www.gamania.com.hk/gersang/info/soldier/soldier_cn.asp
回復 支持 反對

回復 4# allec

這是題目範圍之一
回復 支持 反對

回復  allec

這是題目範圍之一
Hellkite 發表於 17-7-2012 11:36

連以遊戲/官網/52邊樣野為準都係題目?btw,我唔係搞事,只係想搞清楚少少姐
回復 支持 反對

回復 6# allec

一切當然以遊戲為準

官方資料有幾耐冇更新?
回復 支持 反對

回復  allec

一切當然以遊戲為準

官方資料有幾耐冇更新?
Hellkite 發表於 17-7-2012 11:39

我只係覺得你的當然太"理所當然",

無更新亦不=錯吧??分左類就係分左類
算la,多謝版主耐心解答^^
回復 支持 反對

有個問題,怪物佣兵係52只係講巨商用封珠請個D,其他會分類為神獸,幻獸...你地出題時係咪應該定義清楚少少? ...
allec 發表於 17-7-2012 11:31

幻同神/凶個d都係放係怪倉
回復 支持 反對

幻同神/凶個d都係放係怪倉
14588563 發表於 17-7-2012 13:42

我知
回復 支持 反對