打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

回復 130# ∼香B∼
http://www.artofproblemsolving.c ... Problems/Problem_23
exactly係你果條題目黎
你可以參考下
不過我覺得DSE maths唔會考到咁深
淨係equiangular 同 convex呢2個字已經嚇窒唔少人
DSE係要考面積既 考黎考去都係三角形、長方形、正方形呢幾類
五邊形或以上既都比較少見

詳細題解我未仔細諗
初步睇 我覺得可以分開呢舊野做幾個三角形
各自計完面積再加埋佢咁樣
回復 支持 反對

回復  ∼香B∼

exactly係你果條題目黎
你可以參考下
不過我覺得DSE maths唔會考到咁深
淨係equiangular  ...
小雪冰 發表於 31-3-2013 08:06 PM

我都睇到呢個"solution"- -
簡直係強到無法形容- -"

btw..已計到..
回復 支持 反對

回復 132# ∼香B∼
呢條係外國past paper黎
始終外國既syllabus同香港既唔同
所以題目出法、同一條題目既做法係兩個地方都會有所唔同

我頭先畫過個圖出黎
加左線之後 發現都係做唔到orz
回復 支持 反對

回復  ∼香B∼
呢條係外國past paper黎
始終外國既syllabus同香港既唔同
所以題目出法、同一條題目既做法 ...
小雪冰 發表於 31-3-2013 08:14 PM

我講下自己的方法..
首先將個圖形補返d洞..在AB, EF同CD construct 3個 equilateral triangles
變成一個大的equilateral triangle...
然後就不解釋了..面積大減細 ko..

至於點解係全等三角形...係因為呢個係equiangular hexagon..
每個內角都是120度..所以by ext. angle of triangle...就知點解加落去的係全等三角形....

越做ce的maths越覺得無晒感覺..反而呢d新奇的數又幾得意...
回復 支持 反對

回復 134# ∼香B∼
哇 呢個方法我唔覺得我會諗得到sosad
我係果d題目一轉小小彎就會比佢玩到既人黎
不過我大概都明你既做法既 都唔該你先~

CE d maths...
我同你一樣今年考DSE
d題目我由中五開始做到宜家
有d題目真係可能做&見過3次或以上都唔定=.=
所以我都明你點解冇哂感覺

好奇一問
你朋友份maths mock係點樣得番黎
入面竟然會有外國題目咁搞笑
回復 支持 反對

既然閣下計到答案, 咁我都唔吹咁多水了

geometry要做得多做得熟先可以一睇就知加咩線最好.

首先留意到BC = DE = 4

咁樣我地就可以有個等腰梯形 BCDE with BC = DE = 4

因為佢equiangular, 所以每一隻角都120°

而因為BCDE係等腰梯形, 所以∠CBE = ∠DEB = 60°(重可以發現到CD // BE, 不過係呢度無咩用)

於是∠FEB = ∠ABE = 60°

AFEB都係等腰梯形

留意返梯形BCDE, 由C點同D點向BE畫兩條高, 會出左兩個斜邊係4, 同一隻角係60° ge 三角形

我地當CM, DN係高la
咁In ΔBCM, BM = 4cos60° = 2
CM = 4sin60° = 2sqrt.3

In ΔDEN, EN = 4cos60° = 2
DN = 4sin60° = 2sqrt.3

MN = CD = 2

於是BE = 6

對於梯形ABEF, 用同樣方法
會搵到梯形ABEF 高 = (sqrt.3)/2
AB = EF = 1, AF = 6 - 2(1/2) = 5

所以S(ABCDEF) = area of BCDE + area of ABEF
=(2+6)(2sqrt.3)/2 + (5+6)[(sqrt.3)/2]/2 = 43sqrt.3  /  4

另外一提, 小雪冰你個方法ge 方向正確
但係呢度黎講就唔多可行

因為呢個唔係regular, 只係equiangular, 個focus point of 個六個三角形比較難令每個三角形d 數都好好計

P.S. 整等腰梯形係對付geometry 一大策略, 因為等腰梯形有7種唔同ge 加線方法
其中一種: 梯形中線.
回復 支持 反對

回復  ∼香B∼
哇 呢個方法我唔覺得我會諗得到sosad
我係果d題目一轉小小彎就會比佢玩到既人黎
不過我大 ...
小雪冰 發表於 31-3-2013 08:46 PM

明報的mock...
回復 支持 反對

除左數學可唔可以問其他?物理得唔得?
回復 支持 反對

除左數學可唔可以問其他?物理得唔得?
calvinngth 發表於 1-4-2013 18:22

請用私信.  呢度問唔太好
回復 支持 反對

回復 139# 曲奇bb

好的~
回復 支持 反對