打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

但係let 左sin B 係0 ge 話, sin A = -sin C

這樣 0
曲奇bb 發表於 1-3-2013 16:35

你好勁@@你係考上年dse??
回復 支持 反對

大約就咁樣

前邊証similar triangles(無寫到,但DE//BC,你應該好易証到) 是為了找ABC以BC為底的高度(= ...
14588563 發表於 3-3-2013 12:27

5係好明點解taking IF as radius咁A'F'就會=5r?
回復 支持 反對

你好勁@@你係考上年dse??
zenith710 發表於 2-4-2013 14:55

唔敢當... 小弟maths 開始退步了...(認真)
無錯我係上年DSE.
回復 支持 反對

5係好明點解taking IF as radius咁A'F'就會=5r?
zenith710 發表於 2-4-2013 15:07

by similar triangles.

proof: http://www.nakuz.com/bbs/redirec ... 05&pid=34659913

thus A'I/A'F' = 24/30=4/5 => 5A'I = 4A'F'
5A'I = 4(A'I+IF')
A'I = 4IF'
A'F' = 5IF'
然後因為IF' 係r, 所以
A'I=4r
A'F'=5r
回復 支持 反對

by similar triangles.

proof:

thus A'I/A'F' = 24/30=4/5 => 5A'I = 4A'F'
5A'I = 4(A'I+IF')
A ...
曲奇bb 發表於 2-4-2013 17:46

PROFESSIONAL
回復 支持 反對

啱啱做2011 ce paper1 有幾題唔識, 求解!!

回復 支持 反對

啱啱做2011 ce paper1 有幾題唔識, 求解!!
M.Yin 發表於 3-4-2013 13:45

1. 5^334(-1/5)^333 = 5^(334-333)(-1)=(-1)(5)=-5

(1/5)^333變番做5^-333

18. the volume of the objects are equal

∴1/2 x 4/3πr^3 = πr^2h(佢係實心半球所以乘1/2)

2/3 r = h (約番d π r^2)
r/h=3/2 (移項)
r:h=3:2

19其實ok難而且頗煩所以我決定up圖
(唔好意思打棟左)

or http://www.youtube.com/watch?v=BAF19ma8PNc (片中人唔係我黎)
回復 支持 反對

回復 146# M.Yin
不介意讓我嘗試解答一下吧?
先講指數果條
我諗你係唔識拆(-1/5)^333姐 (^333=333次方)
呢舊數其實可以拆做兩部份
= (-1)^333 乘 (1/5)^333
咁係用左指數定律(index law)
我當(-1/5)^333=(a/b)^333
= [a x (1/b)]^333
= (a^333)(1/b)^333

咁拆完之後
成條式就會變做5^333 x (-1)^333 x (1/5)^333
= 5^334 x -1 x (5^-1)^333
= 5^334 x 5^-333 x -1
= 5^(334-333) x -1 <--- 姐係呢個用法:a^334 x a^-333 = a^(334-333)
= 5^1 x -1
= -5

留意-1比較特別
如果係單數次方 就會係-1
雙數次方就會係
只要你諗下(-1)^3 & (-1)^5 & (-1)^9之類
都會發現到原來呢幾舊數全部都係-1

跟住ratio果條
要拆解既話 首先要列到半球體個體積同埋個直立圓柱體既體積先啦
如果你唔記得左 條式係CE d卷既第1頁都會搵到架啦
但你應該要背熟佢的
DSE唔會再咁好人比個表你自己對

我打唔到圓周率個符號 就用pi啦
前者=1/2 x 4/3 x pi x r^3 = 2/3 x pi x r^3
因為係半球體 所以要除2
後者=pi x r^2 x h
咁因為佢話兩者係相等
咁就可以係兩條式之間加個等號比佢
姐係2/3 x pi x r^3 = pi x r^2 x h
最後會約走左個pi同r^2
就變左2/3 x r = h
2r/3 = h
2r = 3h
r/h = 3/2
r:h = 3:2
凡係呢一類問你比例既題目
你就要知你一定唔會計到果2個未知數係幾多
而且都唔需要
只係計到個比例係幾多架姐

黎到平行四邊形果條
呢條係CE MC入面都係比較難既題目黎
有時候係要自己加線黎搵答案既
見到呢類呢 如果佢比d比例你
就比番個未知數佢先
講番呢條 佢話DF=FG=GC
咁DC就係由呢3條線組成既
我當DF = a
咁FG=GC=a啦

仲有兩樣野要用到既
其中一樣係平行四邊形既特性
1. 長度
咁你睇番個圖
就知AD = BC & CD = AB
題目第二句講埋E係AB既中點啦
咁因為CD = 3a
所以AB = 3a
因為AE = BE
所以AE = BE = 3a/2 = 1.5a

2. 平行
姐係CD // AB & AD // BC
所以 EHB同CGH呢2個三角形係相似既
(角GCH = 角BEH & 角CGH = 角EBC)
所以佢地既長度比例既2次方就係佢地面積比例

最後一樣就係睇相似三角形 / 高度or底部相同既三角形
後者既長度比例 = 面積比例
唔使2次方
因為三角形面積條式咪係 底乘高除2既
計比例既時候 兩者都係用底乘高除2
各自放番係分子同分母既時候 個高/底就會約走左 (睇下邊樣係相同)
剩番底/高

呢條題目要用到後者先
先睇三角形BEH & BCH
因為佢地兩者既高都係由B垂直CE果條線
所以兩者高度一樣
頭先講到GC = a & BE = 1.5a
留意因為EHB同CGH呢2個三角形係相似
所以長度比例係一樣:
CG / BE = CH / EH
CH / EH = 1 / 1.5
             = 2/3
有左呢2樣野
就砌到呢條式:
三角形BEH面積 / 三角形BCH面積 = EH / CH
                                      ? / 6  = 3/2
                                           ?  = 9cm^2
所以三角形BEH面積係9cm^2

然後用多次果2個相似三角形黎搵CGH既面積:
(CH / EH)^2 = 三角形CGH面積 / 三角形BEH面積
(2/3)^2 = ? / 9
4/9 = ? / 9
? = 4cm^2
於是三角形CGH既面積係4cm^2

黎到呢度 係時加線
因為你發現再搵唔到有其他高度一樣既三角形 / 相似三角形
今次會連起FH
咁樣三角形EFH & CFH就會係高度一樣既三角形啦
三角形FGH同CGH都係
於是得出呢條式:
FG / CG = 三角形FGH面積 / 三角形CGH面積
a/a = ? / 4
? = 4cm^2
咁三角形FGH面積就係4cm^2

EH / CH = 三角形EFH面積 / 三角形CEH面積
3/2 = ? / (4+4)
3/2 = ?/8
? = 12cm^2
三角形EFH面積=12cm^2

最後加番起三角形FGH & EFH
= 4+12
=16cm^2
大功告成
回復 支持 反對

1. 5^334(-1/5)^333 = 5^(334-333)(-1)=(-1)(5)=-5

個(1/5)^333變番做5^-333
18. ∵ the volume of t ...
kaiziart 發表於 3-4-2013 20:31

回復  M.Yin
不介意讓我嘗試解答一下吧?
先講指數果條
我諗你係唔識拆(-1/5)^333姐 (^333=333次方)
呢舊數 ...
小雪冰 發表於 3-4-2013 20:35

thanks a lot!!!條片好有用
另外小雪冰教得好詳細
回復 支持 反對

2003 ce paper2 有幾題唔識 (第41題搵唔到中文

回復 支持 反對