打印 上一主題 下一主題
收起左側

樂古已死

不用看都知道吧
D人十個走左9個
14588563 發表於 15-10-2013 17:17

sorry潛水好耐了
回復 支持 反對

雖然大家都話時代係度變,所以論壇就慢慢淡出。
但點解唔試下改變? 我見百度貼吧果類野家陣都好HIT ...
無名小卒=] 發表於 15-10-2013 22:34

因為一開始既定位就唔同, 儲落既人都有好大分別
而且要變, 應該好早好早就開始變
回復 支持 反對

百度貼吧呀 ? 我日日都有上喎。果到係就係水貼多左D,但勝在不時會有爆點,同埋人流好旺,加上版塊多元化,幾乎咩類型咩千奇百趣嘅版都搵到。內地文化同香港唔同,佢地嘅中文用語依然好有活性,而且較少西歧化,上果到體會下內地網民嘅多元草根特色都幾好丫。水貼無視即可,何須費神呀?

想質素高? 梗係去天涯社區啦。廣泛網民嘅年歲同經驗好決定一個論壇嘅討論風氣。係果到我搵到好多有內涵、經過深入思考嘅發言,次次去都有唔同啟發。咩職業,咩年歲嘅人都有。兩鬚班白仲依然敲打鍵盤,細說歷生奇異事嘅情況,俯拾皆是!

香港論壇 ? 真係冇幾個係多元化同視野廣闊架喎。可能香港本身就太細啦,根本冇辦法承載太多文化元素。西方文化嘅融入擴大左老少兩輩嘅溝距,年輕人嘅網絡佢地睇得明咩? 人文素養已經比商業化嘅城市價值摧殘到齒膚哀慟,冇營養嘅網民嘔到幾多墨水出黎?香港有無數個壇,出位嘅咪高登囉,夠娛樂夠玩味,大家玩膠論膠不亦樂乎。不過另一面,佢又出產唔少文化符號喎,算係幾有「人性」嘅論壇啦。丫,仲有港討,無他,綜合吹水壇,唔同興趣嘅人士聚集場所。講綜合論壇佢算係香港嘅峰頂啦。

樂古太渺小啦,以GAME為定位,佢注定高極有限。GAME冇左,佢塌左都好正常姐。但係我覺得樓主唔係講緊人流,似係講緊「質素」多D喎。不過又係無他啦,無論人流定質素,早係N年前就比人惡批無數啦,同類帖見過唔少,而家我只能以欠呵應之。月經帖嘛,總有悶的時候。

全場我最buy閃靈一句「對論壇過於上心,都是沒有用的,放鬆一點^.^"」。論壇姐,Why so serious ?

Kyle見到樂古沒落,一定會痛心疾首啦。我呢類小樂古村民,十年先online一次,真係樂古死左我都唔知。天氣咁好, 不如去游水行山 =V=

話說,「我係NEW手」同學,你最近幾個月好活躍喎。早幾年成日唔見你蒲頭,做咩今年又蒲咁多 =V= ?

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
Roy + 1 我很贊同
神之魂 + 1

查看全部評分

回復 支持 反對

百度貼吧呀 ? 我日日都有上喎。果到係就係水貼多左D,但勝在不時會有爆點,同埋人流好旺,加上版塊多元化, ...
superyyh 發表於 16-10-2013 21:35
同志所提及的論壇都有毛主席的道路作為依歸,不失為好推薦

果然是黨領導下的青少年,但願我們可一直依照毛主席的偉大總路線,向超英趕美進發
回復 支持 反對

同志所提及的論壇都有毛主席的道路作為依歸,不失為好推薦

果然是黨領導下的青少年,但願我們可一直依照毛 ...
恆- 發表於 16-10-2013 13:43

哈哈,果真係一位典型港式憤青,稍見同大陸有任何瓜葛嘅物體,就唯恐來遲咁冠上眾多「被洗腦」嘅頭銜。

其實呢個係香港一個悲哀現況。對部分香港人而言,尤其眼前呢位會員,大陸係一個仲停留係六七十年代,人人盲目愛黨愛國、思想遭受極權政治沖刷嘅社會。但可惜嘅係時代在變,大陸人都識用「天朝」、「和諧」等語句黎嘲諷自己國家,都識搞烏坎村暴動黎爭取人民權利。今時今日資訊流通發達嘅年代,佢地愚昧無知極都有限,愛國愛黨? 幾多年前嘅野呀 ;P(笑死)。同樣係今時今日資訊流通發達嘅年代,竟然仲有人以「有毛主席的道路作為依歸」等句語嘲諷內地網民,盲性隨之,見字軋嘖,說話完全不依大腦進程,大腦進程又過氣過時,相比起之下,食古不化嘅反而變左係我地喎。獨立思考去左邊,批判思考去左邊? 將政府嘅極權統治與民眾意願視作等同,見字就引刀,亂麻不分,港童嘅現況就係咁。佢地確實係有正義而浪漫嘅政治理念,但係缺少實際嘅學識支持,缺少廣闊嘅視野見識,蔽聰而猶自得,從不正反推敲,從不一敲再敲。思想係咁,說話就會係咁,思蛇吐蛇,冇黎學術邏輯基礎。實話實語,君作此語,恐遭後人貽笑,盡撕港人顏面啊。
回復 支持 反對

哈哈,果真係一位典型港式憤青,稍見同大陸有任何瓜葛嘅物體,就唯恐來遲咁冠上眾多「被洗腦」嘅頭 ...
superyyh 發表於 16-10-2013 22:02

下,我仲以為你假膠一心掟堆五毛論壇出黎
回復 支持 反對

下,我仲以為你假膠一心掟堆五毛論壇出黎
恆- 發表於 16-10-2013 14:30

對唔住呀大佬,我投降啦。我此真心膠物,豈敢與君攥筆生論,怕沾污聖袖,恐添浣務罷。:lol:
回復 支持 反對

百度貼吧呀 ? 我日日都有上喎。果到係就係水貼多左D,但勝在不時會有爆點,同埋人流好旺,加上版塊多元化, ...
superyyh 發表於 16-10-2013 21:35

同學? 你邊個= = 同埋我不嬲都係度

btw kyle個朵, whatsapp事件之後已經臭到無得再臭
回復 支持 反對

對唔住呀大佬,我投降啦。我此真心膠物,豈敢與君攥筆生論,怕沾污聖袖,恐添浣務罷。 ...
superyyh 發表於 16-10-2013 22:41
我以為你係噴青,結果你以為我係噴青

sigh
回復 支持 反對

同學? 你邊個= = 同埋我不嬲都係度

btw kyle個朵, whatsapp事件之後已經臭到無得再臭 ...
我係new手 發表於 16-10-2013 14:43

同學係親切D嘅稱呼姐,你果個8字頭嘅UID同埋用左N年嘅頭像,我留意左好耐=v=。
     whatsapp事件我唔知呀。果時我應該深潛緊。不過臭還臭,個壇始終係佢嘅。反而我比較想知大名響響嘅dh而家點, HAHA。因為我幾鐘意呢位人兄。
回復 支持 反對