查看: 3884|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[兵陣研究] 黃帝SER 有關合第1隻神及神獸用處討論

小弟其實想合馬仔, 但無奈無人賣神石. 而封書又太貴, 即使收完封書每隻升200都需要時間...
家下拎住4本封書, 想問下前程
家下明朝單國, 有祖2 已上200S, 燕1, 天使, 蛇1, 孔1, 主已轉, 200明男
想問下
1,. 我是否應該轉台男? 如轉台男會轉埋花3同王巨
2,. 我之後大約2,3個月後如條件許可會考慮合馬仔, 但暫時玩住1神先, 應先合咩神好?
3. 其實青龍係咪無咩需要合? 我見花3真係好OP, 天地通殺...感覺青龍淨係打單體打王好似除左解王任無咩用途-,-

定係揀
4. 直接等收4神石直合馬仔? (但就真係有排.....)

我問過好多人. D人都係推朱/虎....
我未合過, 有人話雀去到後期打野唔夠力, 但前期有用
虎就比較豆腐, 要配祖2, 但後期好頂得, 龜同龍好似可以忽略.......?
回復

同你情況人樣,我決定合龜算,等神石出先合馬
回復 支持 反對

1 台男可配合神獸,應轉,2 合虎打怪升lv比較快 3 個人認為系 4經濟許可又等到既話合馬佳
回復 支持 反對

1如果轉台男,只有巨無金……不如人妖一本明女吧,如果轉台男,就路過一下朝鮮吧
2龍馬=全怪殺,既是如此,不如合龍
3其實青龍不用合,如果你有日凶的話
青龍無限MP打天是無可替代的,如果你有意打天怪BOSS的話,龍必不可少(除非有更貴的日凶)
4你先問問官方幾時出神石,出幾多(價錢)吧

四神優劣:
1雀遠攻,但比虎龜龍豆腐,威力低下,配合減防也可接受
加上燕,理論上夠打所有地怪
2龜200前等同廢物,受攻擊等同送死,偏偏要受攻擊才能反擊,所以要吸才能升,不過以你情況,能帶到它上200嗎?
加上龜本身攻擊在於反彈,無人打中龜,就等同廢物(我試過等怪打它,等15秒才中一下)
3虎,早期有一半等同送死,但可以憑遊擊方法打怪減少受攻擊,加上祖,可以升低級怪,而且威力不錯
不過要技術和補血,另加上要些許運氣,後期號稱可打全地怪(誤)
以你情況,當作主力不錯的
4龍是用來打天的
脆皮,不過以我台巨米套全力配200以上金巨明女,可硬頂全天怪BOSS計,你加上祖都可以頂所有天怪
它的優勢是無限MP,頂得住,沒有甚麼怪是殺不死的(打五分鐘都是殺得死@@)

建議你合龍,因為地怪完全可用其他東西取代(220杖?冰劍?),但天怪,只有龍
當然如果你花那麼多錢而不打算打天怪的話,就忘記青龍吧

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
kit2234560 + 1 神馬都是浮雲

查看全部評分

回復 支持 反對

foolruner 發表於 8-4-2016 10:12
1如果轉台男,只有巨無金……不如人妖一本明女吧,如果轉台男,就路過一下朝鮮吧
2龍馬=全怪殺,既是如此, ...

青龍不加點血嗎?
回復 支持 反對

有人會加,但威力本身都嚴重不足,再加血會……

我衡量得失,發現只要無地怪,天怪龍是可以夠頂的,於是就加全力(當然我選的是血裝),一打天怪馬先極速清地怪再做其他
但這是個人選擇,未必最好(尤其有其他玩家沒有馬來清地怪)
回復 支持 反對

foolruner 發表於 8-4-2016 10:36
有人會加,但威力本身都嚴重不足,再加血會……

我衡量得失,發現只要無地怪,天怪龍是可以夠頂的,於是 ...

幾血幾抗你條龍
回復 支持 反對

foolruner 發表於 8-4-2016 10:12
2龍馬=全怪殺,既是如此, ...

虎前期即係幾多lv前
咁之前打咩升..定係合雀~
如果遲下諗住合馬呢?都係等比較化算?
回復 支持 反對

依加係天王時代了  馬仔打天王同垃圾一樣~~  有冇200點馬都一樣就算有人賣神石 最少都2000 1粒
回復 支持 反對

180物抗,215法抗
回復 支持 反對