打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 入來討論四維空間好嗎??

Originally posted by o3L at 2006-4-13 21:08:
咁有時光機我地先討論好冇^^?

我個人認為係無可能發明到時光機.....
因為太多因果關係會解決唔到 = =
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-4-13 21:06:

應該是沒有吧....
咁既話.... 多啦a夢中的四維空間背景中咪有好多個鐘!?

又叮當@@"
我記得是有的=3=
回復 支持 反對

Originally posted by 呀怒 at 2006-4-13 21:12:

又叮當@@"
我記得是有的=3=

其實某程度上叮噹既漫畫都係有受到相對論影響 XD
回復 支持 反對

o3L 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-4-13 20:05:
我當然知道第四維是時間.... 而家我係話四維空間嘛.....

愛因斯坦死了。你叫我去問佢係咪即係叫我去死 = =

第四維是時間, 我們也不是完全生活在所謂的「四維空間」。
在三維空間中, 我們可以控制自己的位置, 就像我們可以控制自己在X軸, Y軸, Z軸的某點出現。
但是, 你又有能力可以控制自己在T(Time)軸出現嗎*
(*即是在某段時間在某段空間出現, 就像瞬間轉移一樣。)
所以呢... 時光機一日未被發明, 我們仍然是生存在三維空間中的。

有錯就插啦... 但係唔好插得咁盡 = =

老實講,你地全個post有好幾個都錯...- -"
係之前有個post討論四圍空間入面...
我已經清楚介定什麼是四圍...(注意:全部都係有根有據,唔係老吹)
其實dimension即係有幾多個variables去構成我地現在的世界,
若我冇記錯的話,我們現今是生活在13圍空間。

所謂一圍空間,即是只有一個variable(x)去形成的空間,例如長度
      二圍空間,即是由兩個variable做成(x,y),例如係長和闊組成的平面
      三圍空間,即是由三個variable(x,y,z)組成的空間,例如長,闊,高,這就是平日的立體了!!
至於四圍空間,即是基於三圍空間上,我們再定義一個variable which 有份構成這個世界,而這個就是時間

一樣物件係可以存在係任何空間上出現,
取決於你的睇法,
例如:一個人
一圍空間中,由於只得一個variable,那麼這個就是高度等東西,
二圍空間中,可以是你的表面積,
三圍空間中,可以用(x,y,z)去決定我們係某一個停止的時間中的position,
而四圍空間中,則是隨著時間(t)的轉變,我們的position有何轉變...

大家注意:你們覺得graph難想像根本不出為奇,
因為graph係一個畫係平面上的graph,(注意這是二圍空間)
用一個二圍空間去表達一個三圍以上的空間,
實是難想像,
但注意,一個graph表達唔到,
我們可以用幾個3-D graph at different time,
再串在一起,
就可以想像出一個4-D ge graph la!!

另外,大家又請注意,
我們定義中,並不是一定要是我們能夠控制才能叫做一個variable,
所以,即使沒有時光機,即使我們不能控制時間,
但是,第四個variable•時間(t),亦一樣存在...
回復 支持 反對

Originally posted by albie at 2006-4-13 21:47:

我已經清楚介定什麼是四圍...(注意:全部都係有根有據,唔係老吹)
其實dimension即係有幾多個variables去構成我地現在的 ...

但是... 要完全地生活在四維空間不是要去控制時間才可以嗎

你只是說明了用graph去表示四維(用gif啦)....

[ Last edited by 痔痕仔@恆 on 2006-4-13 at 10:04 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-4-13 21:57:

但是... 要完全地生活在四維空間不是要去控制時間才可以嗎??

你只是說明了用graph去表示四維(用gif啦)....

絕對不是,
首先,我諗你會同意時間係構成現實世界中的其中一個variable...
即是說,我們就算不能控制時間,
時間仍然會繼續進行...
所以,我們不一定要空制時間,
才能認定時間ge存在,
時間即使現在,仍然在留動...
回復 支持 反對

Originally posted by albie at 2006-4-13 22:02:

絕對不是,
首先,我諗你會同意時間係構成現實世界中的其中一個variable...
即是說,我們就算不能控制時間,
時間仍然會繼續進行...
所以,我們不一定要空制時間,
才能認定時間ge存在,
時間即使現在, ...

咁你所講既13維係邊13個 bao_37
回復 支持 反對

Originally posted by albie at 2006-4-13 21:47:

其實dimension即係有幾多個variables去構成我地現在的 ...

哦~那你又要注意..
時間有很多階段..
大可分為[過去] [現在] [未來]..
就像一 二 三 維..
以這種想法..
時間軸應該不只一條..

以上係吹出黎..唔係咩大科學家[講]
回復 支持 反對

Originally posted by 呀怒 at 2006-4-13 22:08:

哦~那你又要注意..
時間有很多階段..
大可分為[過去] [現在] [未來]..
就像一 二 三 維..
以這種想法..
時間軸應該不只一條..

以上係吹出黎..唔係咩大科學家[講]

梗係唔會啦 =_=
當佢負數係過去, 0係現在, 正數係未來 XD"
回復 支持 反對