查看: 4556|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [轉貼]讓我們懷念過往的魔力時代

關閉 [複製鏈接]
不知道大家是在那個時期出生呢?

本人是在魔力的2.0開始出生的..

起始玩弓手...後來懂得玩了

便開始開新人物玩魔師...也開始選擇採集系礦工來維持生計

還記得在練功的時候總會到達東醫門前..

看見很多人說里洞+++  哈洞++++ 莉莉洞等等的對話..

很懷念這一種的感覺...

很少online game的玩法是令玩家如此親近...

那個時候開了數個ac來玩...雖然支出很多,但在遊戲之中其實已值回票價

魔力的玩家..開了多少功能便會用足多少功能..

有空的時候有人會租房子聊天或PK等...

當有一定的實時候便往PK場...和其他玩家交流一下..

這樣的生活不錯的...

那個時候真的將全心放盡魔力當中..

很懷念往日東醫和銀行門口的繁華盛世...

沒錢了便選擇打魔石搵一些錯..或開新人物來將錢找回來

在魔力當中沒有沉悶的一日...

每天也過得很充實...

在回合制當中..沒有AI戰爭的設定

每個玩家也會聊天..所以在練功的過程沒有悶場出現...

本人也玩過石器..但一早到晚也只是掛機而已....這樣失去了回合制的意義呢

加上從前的魔力每位玩家也會遵守承諾..有了自律的習慣

不會像別的遊戲會出現..騙這個詞語出現

所以在交易點數當中..我也安心得多

但現在的魔力...玩家的質數可算是下降得多了

比起我玩的那個時期..現在的玩家難聽一點可說是沒品

雖然『嘈交』在從前的魔力也有...但很少

現在..我看到的是..

那裡也會有...在練功的時候也有

而令我再一度沒有玩魔力...

第一次沒玩是因為學業...第二次放棄是因為風氣...

雖然我也很期待魔力2的推出..

但始終我會覺得現在的魔力其實是一種最出色的網遊

本人對私服沒有任何的意見...

但正服玩家下降...私服也是原因之一吧...

這也是令遊戲品質下降的因素...

我不會介意付出多少金錢去玩魔力..

因為...在遊戲當中所獲得的都是一個接一個的開心畫面

和朋友『吹水』...一起在電話一邊聊天一邊練功

現在玩魔力正服的...希望可以令魔力改善到和以前一樣或更加好

魔力私服的...希望你們明白玩遊戲不是當中要我們付出的金錢當中..而是到底值得與否

沒有魔力的正服便沒有魔力的私服...既然是收費也有一定的價值存在

你們說是一心想挽回魔力的回憶...但不怕老實說

你們正正是將魔力推向未期的原因之一...我不會說一切也是

因為也有其他的因素...但原因之一卻是不變的事實...

不要再說魔力正服需要付出多少金錢..或是不值得...其他online game不用等等...

如是喜歡魔力的人..想必不會說出這話

就像當時...1.0~3.0時期...什少玩家會說出這話一樣

這是我一些過往的記憶以及看法..
回復

原帖由 chunho01369 於 2007-2-18 11:52 發表
不知道大家是在那個時期出生呢?

本人是在魔力的2.0開始出生的..

起始玩弓手...後來懂得玩了

便開始開新人物玩魔師...也開始選擇採集系礦工來維持生計

還記得在練功的時候總會到達東醫門前..

看 ...

我玩ro時都有好多開心ga事=.=
pk場白木一齊打-.-
回復 支持 反對

用點買月咭時代過左喇~~~

魔力係好玩..但e加朝流係輕唔收費呢....
官服收費模式要變動一下吧...
回復 支持 反對

回復 支持 反對

原帖由 一狼 於 2007-2-18 20:10 發表

其實免費的online game才是令玩家貿素大降的主因

因為online game免費
很多小朋友玩家都付得起
因此年齡有向年輕的發展
我並不是說所有小朋友的玩家都沒有品德
但我肯定的是
他們一定不會比老人輩的玩家成熟

想當年
魔力收費310點要八十多元
但不足包一個月
因為收費的問題
令到年輕玩家下降
成人或十五十六歲的玩家
大多都會遵守紀律
並且很少部份的人是野蠻無禮的
故此那個時候是魔力最好玩的時期

且看現在的不收費online game
一大堆粗口
一大堆鬧人的說話串人冇錢冇金冇寵的說話
炫耀自己D寵勁既說話
team kill等等
均為常見
可想而知
很多老一輩已經放棄了
因為他們根本不能在那兒交到真正的朋友

魔力
當然值得人再三回味
以前我跟四個朋友
開了暗滅團
五個一樣樣
兩個法師
一巫一咒一傳教
五個同拿杖走進競技場
不知是多麼令人回味

不過現在我都放棄了
因為魔力5.0自己玩殘自己

因此
我只能在回憶裡記掛這隻GAME
回復 支持 反對

原帖由 一狼 於 2007-2-18 20:10 發表

好多game變左免費
玩兩玩就會以經悶

又出埋d屈機道具
d小白又多左
回復 支持 反對

原帖由 感恩 於 2007-2-19 15:10 發表

其實免費的online game才是令玩家貿素大降的主因

因為online game免費
很多小朋友玩家都付得起
因此年齡有向年輕的發展
我並不是說所有小朋友的玩家都沒有品德
但我肯定的是
他們一定不會比老人輩的 ...

之前係某些遊戲都有類似講法,討論某遊戲應收費還是免費
結果收費既支持者多D,原因一黎係無品既玩家少左,二黎係隻GAME會平衡番
依家免費ONLINE好多人都會買更多點,收費既GAME每個月都只係收一次
係玩家角度黎講,每個月都出一個固定錢係好似比免費GAME得閒先用一次錢多
但其實發覺免費GAME反而重賺得多,亦因為咁樣令到遊戲唔平衡
有錢可以勁好多,無錢既行埋一二邊玩
魔力我玩得唔算耐,都係近一兩個月既事,聽番朋友講以前魔力好好玩
好似以前自己玩石器咁,但講到系統方面,魔力做得好完善已經
正服黎講無乜問題,好似話比人用掛掛...(大大別扣我分T_T)
反而某D私服就禁止左,但好多私服都係為賺錢而開
咩會員呀...5檔寵呀...時水咁樣,睇落去好似免費
其實樣樣野都係要錢,所以其實寵已經唔係平衡得到
個個都係個幾隻寵,無左個珍貴度,有D SERVER更亂咁派牛,見到即刻唔玩了
現在的道德教育就不足夠吧...什麼12歲女童吹雞打人,聽了駭人
依家都只係搵一個香港人聚腳地吹下水幫人升下級就算,好厭倦同人嘈既生活
回復 支持 反對

原帖由 blue﹏晞 於 2007-2-22 12:55 發表

之前係某些遊戲都有類似講法,討論某遊戲應收費還是免費
結果收費既支持者多D,原因一黎係無品既玩家少左,二黎係隻GAME會平衡番
依家免費ONLINE好多人都會買更多點,收費既GAME每個月都只係收一次
係玩家角 ...

係 個個都有晒勁寵高lv
就冇左個高低既差別
同個個人都係綠堂,黃蜂冇咩大差別
回復 支持 反對

由1.0 玩到3.0 以經放棄左魔力............... 之後有玩過下私服既 但係都搵唔番以前 個種感覺,
以前覺得收錢都值得既 但係而家 真係冇晒理由再值得我比錢玩落去
回復 支持 反對

原帖由 Mr.mI★ 於 2007-2-22 15:02 發表
由1.0 玩到3.0 以經放棄左魔力............... 之後有玩過下私服既 但係都搵唔番以前 個種感覺,
以前覺得收錢都值得既 但係而家 真係冇晒理由再值得我比錢玩落去

玩家變得唔友善
之前新玩係法城問人點就職
佢值接帶埋我去就-.-
回復 支持 反對