樓主: ycl2005191a
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超頻,揀料,電腦測試,仲有幫出list服務

回復 70# ycl2005191a

唔該, 我想砌返部機, 筆直大約5000

要求:
CPU: Intel i5
Ram: 8GB
一個SSD
一張獨立顯卡, 最少可以玩到GTA4 (5), Sniper Elite V2, H.A.W.X. 2 高/中Graphic設定...(盡可能)

主要用途:
圖像處理(Photoshop), 影片剪接(Sony Vegas Pro)(After effect), 手機程式編程, 文書處理, 上網, 睇片, 打機

大約$5000有冇可能?

如果冇可能,
可以放棄某D用途:
(主)影片剪接>手機程式編程>圖像處理>打機(次)

大家幫幫手, THX!
回復 支持 反對

回復  ycl2005191a

唔該, 我想砌返部機, 筆直大約5000

要求:
CPU: Intel i5
Ram: 8GB
一個SSD
一張 ...
koo100 發表於 12-8-2012 16:04

INTEL CORE I5-3450 3.10G 6M LGA1155 CPU $1580
KINGSTON 4GB 1333MHZ DDR3 NON-ECC CL9 DIMM * 2 $150 x2
ASRock B75M B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $499
INTEL 330 SSD 120GB $799
L.G GH24NS90 24X SATA DVDRW (B.P) $140
Sapphire藍寶石 HD7770 PCI-E 1GB GDDR5 顯示卡 $999
ANTEC NEO ECO 520C 520W 80 Plus Power Supply $440
COOLER MASTER 342 (全黑色) 迷你直立式機殼 $250
Total $5000

如果你唔介意MATX板同埋B75就咁啦..........
回復 支持 反對

INTEL CORE I5-3450 3.10G 6M LGA1155 CPU $1580
KINGSTON 4GB 1333MHZ DDR3 NON-ECC CL9 DIMM * 2 $1 ...
ycl2005191a 發表於 12-8-2012 04:13 PM

其實光碟機可唔可以用返以前果個?
仲有唔包HDD?
AND 咩係MATX版? 咩係B75? 點解會問我介唔介意?

新手咩都唔知GA...
回復 支持 反對

其實光碟機可唔可以用返以前果個?
仲有唔包HDD?
AND 咩係MATX版? 咩係B75? 點解會問我介唔介意?

新 ...
koo100 發表於 12-8-2012 16:22

你而加嗰只hdd用唔用得返先,如果用到既話可以加只ssd,用唔到既話ssd轉2TB hdd,價錢差唔多

M.ATX板size係244 × 244,比起基本ATX會細D
B75有
8 個原生usb2.0, 4個usb3.0

1個sata3 5個sata2
回復 支持 反對

你而加嗰只hdd用唔用得返先,如果用到既話可以加只ssd,用唔到既話ssd轉2TB hdd,價錢差唔多

M.ATX ...
ycl2005191a 發表於 12-8-2012 04:27 PM

1個 Sata3 ...插得SSD黎都唔知可以插D咩...
有冇D板係有多D Sata3 位?

BTW, 個Hard Disk 仲用到, 但係我個HDD得500GB我覺得太少...
回復 支持 反對

回復 75# koo100

HDD用唔盡sata2個速度,hdd個速度係受制喺個原理到(只碟轉動,磁頭讀寫)
回復 支持 反對

回復  koo100

HDD用唔盡sata2個速度,hdd個速度係受制喺個原理到(只碟轉動,磁頭讀寫) ...
ycl2005191a 發表於 12-8-2012 04:38 PM

OIC, 我個Hard Disk 仲用到, 但係我個HDD得500GB我覺得太少...
回復 支持 反對

回復 77# koo100

咁上面只ssd可以轉hdd,因為買到2tb
呢個要取捨下........
回復 支持 反對

回復  koo100

咁上面只ssd可以轉hdd,因為買到2tb
呢個要取捨下........
ycl2005191a 發表於 12-8-2012 04:50 PM

轉SSD做HDD就唔好啦, 但係我想問用返以前果個DVD Drive得唔得?
回復 支持 反對

轉SSD做HDD就唔好啦, 但係我想問用返以前果個DVD Drive得唔得?
koo100 發表於 12-8-2012 16:53

得,只要唔係ide呢d古董就得

(實情係而加有人裝全新機都唔用dvd了,而加usb都可以裝windows)
回復 支持 反對