查看: 6593|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第三回:白虎與朱雀

關閉 [複製鏈接]
歡迎各位參與本活動

版主會定期出題目 會員回覆在此可支持其中一方
是次題目為白虎與朱雀
各位以兩者作為比較 提出該單位與另一單位相比的優勢等等
本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮
單次回覆可獲0樂點-50樂點 只要言之成理即可
(中立觀點不獲評分)
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

切勿離題及引起罵戰 違者將扣10樂點
討論內容需有證據理由支持 欠者將扣5樂點
會員在此活動不能評加Bravo!

結束時間: 15-8-2012 00:00 裁判: 滿天星

正方觀點 (11)

白虎

反方觀點 (31)

朱雀

回復

安全方面:朱雀遠攻,可以有野幫手頂再打(甚至封冰拉打,5洗比怪扣HP),比較安全(無咁易死)
             白虎近攻,要走到敵陣,較易死
範圍方面:朱雀技範圍大,較自由.
             白虎技由自身發出,範圍較小(仲因為自身發出技,中間又少左範圍)
打怪方面:朱雀技範圍大,D怪散D都得
             白虎技由自身發出,因此要打比雷公定到的怪先發揮到最大功用,否則D怪散散就好難打
副助方面:朱雀可帶武,武技減敵人防,協助全隊進攻
             白虎好似無........

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
Rebellion.KLC + 15

查看全部評分

回復

2隻神獸都不能對空,,所以只討論對地面怪的傷害
先講神獸起始技能&武器技能
朱雀(流星雨)同白虎(如虎添翼)起始技能都係300mp,,都係可以幾秒內造成多hit數的招式
雖然朱雀係武器技能(朱雀怒吼)方面,,能夠降低怪物打抗&魔抗至15%並帶有攻擊力,,更能配合念c陰c技重疊使用
不過,,白虎武器技能(跳躍),,因為受體力&力量影響,,導致白虎配點主要以體力為主,,而且有高機率擊暈怪物
反覲朱雀起始技能(流星雨),,因為只受力量影響,,所以係配點方面,,朱雀只能靠裝備拉回血量
2招武器技能係配合各自的起始技能使用,,因為朱雀武器技能(朱雀怒吼)能夠減魔抗&打抗,,因而係團體合作打怪方面會較有優勢
可是,,以獨自打白熊為例子,,1隻沒有配過體力的朱雀,,在只有生死決(祖2技能)幫忙,,沒有雷公的休戰,,
當白為走到朱雀身邊,,1擊已經死亡而白熊卻沒有死亡,,即使用了武器技能(朱雀怒吼)下,,情況亦相同
而白虎以全血的配點,,加上只有生死決(祖2技能)幫忙,,沒有雷公的休戰的情況下,,仍能獨力1戰,,可見白虎單打能力較朱雀強
再從白虎的特點講,,
白虎有1個特別之處係朱雀沒有的,,白虎能頂空中怪物,,這項特點最對比朱雀的優勝,,加上白虎配點以體力為主,,所以係頂怪方面跟朱雀相比係有過之而冇無及的能力

結論: 1隻可作主力可頂怪的神獸(白虎),,當然比起1隻只可作主力及輔助的神獸(朱雀)較為好~

p.s.  當然2隻神獸要配有適當的mp及兵陣才能發揮最大作用

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
Rebellion.KLC + 25

查看全部評分

回復

2邊優點其實一眼睇晒(加埋平時D人成日都講 廢事講多次)
反觀睇2者既缺點做比較更好
朱雀: 1.最主要D人都係認為佢最大問題係頂唔到怪
        2.本身1下技能既傷害比白虎低
        3.唔可以好似白虎用左武技咁跳出去
白虎: 4.只可以行埋去D怪到出技
        5.識用惡力/吸藍既怪 基本上係打唔到
        6.技能範圍比較細
就以上2者既各自3樣缺點係最常見 既然有缺點就更係要補救啦
咁2者既缺點係補救方面點呢
朱雀 1:雀既血量可以用裝谷同埋都可以用祖2生死來頂怪
       (當然唔夠白虎多 旦3000血左右+生死都E經可以頂到唔少怪)
       P.S. 頂怪唔係睇血量多血為主 而係睇抗性 相同抗性下當然血多係好D
                 旦抗性低的話再多血都唔夠1隻高抗既好頂
                 白虎:80打40法抗 朱雀:50打70法抗
       2.朱雀有武技扣抗可以拉反唔少傷+埋燕企係雀附近 要回藍好易
       3.雀本身可以遠放技能 距離同白虎跳出去接近 即係話技能既覆蓋範圍其實同虎差唔多
白虎:4.有白虎武技可以跳出去出技 旦咁樣又會做成第2個問題
          就係1條MP殺唔晒 就要用燕沖出去回藍/跳反來回藍
          前者燕一沖一出就會好易死 後者跳左反來...咁邊個頂怪(因為多數人會用白虎直接頂埋怪)
        5.可以用燕回藍.旦好似麒麟/惡力技既怪咁 1隻怪1人吸1下(1次吸走50%) 佢吸仲快過你回...
           同埋惡力可以吸血都係1吸吸50% 如果對住識惡力既怪 同朱雀之間既差別會更少 Y? 如下:
           白虎1M血 雀3000血計 比怪用惡力吸血的話會:
           虎:10000>5000>2500>1250
           雀: 3000>1500 >750   >375
           本身相差成7000血 旦比怪吸左幾次之後變左只係差800血多D
         6.範圍比較細 令到白虎打怪既 表面面積減少(加上本身身體都佔左D直間)
            現時巨商味有任何輔助可以+技能範圍(象2 唔太算 因為象2會直接毒死隻怪
            D經計象2 咁冇理由當 係白虎殺架)
由此可見雀大部份既缺點都可以用現時既方法補救 旦白虎既補救方法本身都唔完善 所以朱雀連係缺點上既改善都比白虎好

評分

參與人數 1樂點 +35 收起 理由
Rebellion.KLC + 35

查看全部評分

回復

首先 白虎VS朱雀
白虎- 一隻神獸..大家都知..一出,佢係最易打,都應該有唔少人合,雖然可能D人合都係貪新鮮,而依家合虎,,,大多都係合麒既準備(容許我使用超版Hellkite既事例)
白虎 佢係明男既強化版....因為佢唔加生死巳經好頂得..加左生死..搭埋台柱 都好難死.....佢用念..因此應該會佔多個兵位,最重要既係..玩到悶哂既虎..係可以封石...而封完石係絕對可以回到本...
朱雀-一隻神獸...我唸合黎緊係做主力啦...當然,你有麒...又有龍...如果能力內可以合雀..我都建議你合...雖然哂個兵位..但係你加全血..可以谷戰..問題來了.點解要加血呢..又有麒..用途咪重覆左囉,不過..唔好唔記得佢既武技,係可以扣抗..扣完抗對麒黎講....其實扣多100血都好多,因為麒麟技係有n咁多hit既...所以我認為有能力既合雀黎幫麒都ok
第二-佢可以做主力....如配合武技,都算唔錯啦,雖然都係比麒麟少攻好多...就算落埋武技都一樣 ,不過以普通兵黎講,,攻都算吾錯啦~
比較:
白虎vs朱雀
可能你話白虎係明男強化板姐....不過明男都唔係好勁ja啵,,不過虎唔加生死都好頂得啵...如果你燕頂得住..有武技又快d,如果你有馬符又再快D,就算要回MP..燕都頂得住呀...
而朱雀呢? 係一隻好需要封冰既神獸,因為佢係加力..一扣攻就死(打食云),另外如果唔用200套,,又冇金巨,我相信朱雀係會比人秒!,而虎就頂得住
所以我認為 虎係優勝過雀
P.S:你合雀封完石都係賣吾到好價-,-"

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
Rebellion.KLC + 25

查看全部評分

回復

個人認為白虎係好用d既=]

1. 白虎打怪如無意外係比朱雀快...攻擊又在朱雀上...

2.可以用作打同頂...如果打多堆怪...可以更有效頂怪...

3.出技快..hit數高d 白虎---6hit  雀---4hit?(唔太sure)

4.唔洗封冰打怪...省時間

5.因為技係以體為主...可無視扣攻(當然都會降...少少囉 maybe 幾十)

6.武技一定可以暈怪(boss唔得)...可以減低被怪打既傷....什至可以間接減少死主機會

.一定回到本..唔止添..係可以賺=]  (日後唔知)
-------------我是分隔線--------------

1. 有人講遇到惡力怪就頂唔到...只要回血既夠勁...什麼惡力的....88

2. 至於吸mp 方面..呢個先係最大問題....但你可以唔打呢d怪--

3. 又有人話唔可以一條mp殺怪...但只要你加多d mp 就解決左呢個問題(起碼我打到人馬都可以一條mp殺)

4. d人話範圍細...其實一d都唔細...可能比雀差少少..(有機會一樣)  但一定唔會係細=]

5. 有人提到補mp方面 可能會死燕... 但只要你跳返黎果下有少少技巧....就唔會死=]

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
Rebellion.KLC + 20

查看全部評分

回復

本人支持朱雀
第1,遠攻,至少遠攻,一出d 怪未行到黎/有怪頂,朱後面車,都已經好快清完,升lv or 打怪時間大大減低~
第2,朱武,朱武技可以降到15%打低/法,雖然朱的天生技係扣少d,但加埋朱武,其實係差唔多..仲可以用黎做輔助
第3,範圍技都ok 大...唔洗加太多mp ,可以打完之後補,唔似百虎如果一條mp 清唔晒就等死or 跳番黎補
第4,由於白虎係近攻,所以對裝的要求一定有番咁上下,又要大力又要高防,打低

評分

查看全部評分

回復

要睇兵陣,個人覺得雀對我黎講比較好
講多小小,自己個兵陣無祖,燕 玩慣用權頂所以慣左走位,單權頂死青箭都唔係問題

1. 無神獸武都好易升,神獸武1件都幾貴下
2. 遠攻,範圍大
3. 安全
4. 可能會覺得白虎好好頂,又唔洗封冰,但玩雀推隻權出去未一樣唔洗封,回MP又比虎一來一回快
    玩虎要太多野佩合,e.g.祖,金,巨,台男,明女,雷公等
    雀+權,2隻野已經打到好多怪
    如果封冰可以清哂所有地怪,,白虎未必做到,所以支持雀

評分

查看全部評分

回復

其實以清怪黎講,兩者都好快
但我覺虎較有優勢,多餘就唔講,講重要既幾點算:
一.如奇能般,技能殺傷力計體既兵唔多,姐係谷得頂得又打得,
兵陣裡面有一隻頂手是很重要的.另外就好似如果奇能係計力
既話,相信係各大影片中果種爽快亂車既感覺會無曬,虎亦然~

二.雀有遠攻係比較方便回藍,但其實真係遠攻既怪,你出技個範
圍佢都打到你,而你前方果隻頂手已經用左你個生死,姐係隻怪
高攻小小你隻雀死既機會好大~

三.雀武技係有輔助功能,但普通怪你唔洗話降太多抗都可以清
到,一隻250陰/念已經打得曬.而去到真係boss級果類既怪,如
果追求傷數既人,就算有左雀武都照樣會用帕射埋....

四.虎武技其實多隊情況真係好好用,佢跳黎跳去,可能同你用燕
回雀個速度差唔多.仲有佢暈怪都好方便,同團友打怪,boss以下
(姐係9級/以下)唔係咩機率,而係必暈的,細場打怪果一下暈左,
你死兵既機會就低左好多,而mp夠的話暈一下已經夠殺曬成隊~

五.有人會話雀唔洗行咁近打,殺傷力都唔弱,但諗真既乎合呢幾
點既野又點只佢,冰/雷劍明男?方火甲馬?/之後改版既馬車/新
武/新帥,代替品唔少,而定位如虎者則無幾...

六.最後現實d既,照易家虎石同雀石個市黎睇,真係相差甚遠.....

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
Rebellion.KLC + 20

查看全部評分

回復

朱雀個技係遠距離 白虎個技係遠距離 打怪既時候白虎好易死
可能會係唔夠頂 又係能會係祖2出生死出得太慢/點唔中白虎
雖然威力方面白虎技比雀技強
但係朱雀有武技可以扣怪既防 拉近同白虎殺傷力既距離
加上朱雀既武技可以做輔助,例如打大將軍既時候出武技扣怪防比清龍打
有效提高打怪甚至係打王既效率
再者朱雀幾技能範圍比白虎既技能大
喺打料既時候會較白虎方便

評分

查看全部評分

回復