打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 現今巨商界..咩人都有....

ychych00 發表於 11-5-2018 00:04
膠咩價呀.同一樣野.有人可以高價收.低價收就得罪人咩..同樣賣野都係.無話對錯.只可以話大家溝通方式問題 ...

低到離哂罩果D咪膠價

咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義
ON9價/賤價:一個低到我願意俾多少少收哂你收到GA貨,我仲可以平市價少少賣出去都大把人要GA價錢

用樓主今次個160E收入值做例子(低市價28E,約15%):
188E係入值大部份人心目中GA市價(可能樓主唔係啦)
如果樓主160E收到入值,我願意用165E同樓主收哂佢收到GA所以入值!!!!(每本俾樓主賺5E)
我180E再賣俾其他人,我相信都唔難!!!!

我明白個個人收野都想平少少收
但唔好好似我上面講GA情況咁離譜咪冇人插0.0
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 10-5-2018 23:03
佛系玩家,膠價唔洗嬲,緣份到自然會有人賣俾佢?
唔好將膠價合理化啦~.~
好地地,出返d正正常常的價位好 ...

你咁講..
高價放左就笑哈哈
低價收購就_喇叭啦?

低價收野就合理化俾人鬧
咁唔鍾意可以自己一個人打機
永遠唔會有低與高之分!
唔岩價可以唔回人,
但唔可以咁無品就XY人
另外一個"^^" 表情可以令人不爽 最好笑
回復 支持 反對

ychych00 發表於 11-5-2018 00:04
膠咩價呀.同一樣野.有人可以高價收.低價收就得罪人咩..同樣賣野都係.無話對錯.只可以話大家溝通方式問題 ...

師兄..算啦...呢D人已經將低價收野者一定俾人鬧 合理化左
佢認為點都好 收野者有權出幾多收 但賣家就一定無權因價唔岩就鬧人囉
回復 支持 反對

唔岩價, 咪唔收/唔賣LO
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 11-5-2018 00:17
低到離哂罩果D咪膠價

咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義

可唔可以再精確啲講 點解出低價/過低價/膠價值得被鬧?

如果係因為出ON9價 人地當你係ON9 就回以ON9說話
(先假設出ON9價係ON9仔)咁唔通你對唔同人有唔同道德準則?
但係如果因為佢係ON9仔而鬧佢. 好似又唔關個價位事

如果係關個價位事 咁個價位唔合所謂市價 點解要鬧(同時亦唔關是否ON9事)
回復 支持 反對

假設一樣5億既野,出1億收既人會比人鬧既話,咁出50億收既人係唔係應該都會比人鬧?
回復 支持 反對

1234950 發表於 12-5-2018 23:33
可唔可以再精確啲講 點解出低價/過低價/膠價值得被鬧?

如果係因為出ON9價 人地當你係ON9 就回以ON9說話

其實呢.....我回左好多個回應
煩請你睇返我所以的回應/見解
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我一早答過.....-.-

仲有.......平收/高賣 都唔一定會俾人插
其實只要你一早打到明 OR 標定價收/賣
相信佢如果都要插你就好奇怪啦

我明白好多人都想搵水魚
買家就想勁低價收,賣家就想勁高價賣 OK 人之常情
但尼D情況出現都需要特定條件(如賣家急要錢所以平賣/買家好想快D收到某東西所以高價去收)

但要明白同一件貨係市埸上,大部分都係係某個價格內完成交易,E個RANGE我稱之為市價
當然有D人急賣急收,所以會有個別例子
咁個別例子個D 我就唔納入市價的範圍啦

OK 明白左咩叫市價之後,
請明白大部人賣野/收野 都唔想放太平,收太貴
所以一般情況下,買家/賣家都係想係市價範圍內完成交易
所以佢地會對自已件貨品有一個預期價格,
期望準交易對方出價會係一個預期合理範圍
但如果同預期合理範圍差太遠.....姐係而家你當我唔知市價呀? 想當我水魚? 咁佢咪會插對方囉-.-

OK 咁如果件貨我唔急收,我想低市價好多收,想睇下有冇人急賣,
咁你打明平收,如果有人急放願意低市價好多都賣俾你GA,咁咪OK囉-.-

OK? 明白? 清楚? 了解?

回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 13-5-2018 02:37
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我 ...

問題係 我唔識對方
我無迫佢賣我wo
係佢自己走上門問價 價唔岩可以唔理人
但有權鬧人嗎?

就好似上面有位師兄 打比喻 買樓
唔通買家用低於市價去收 賣家係唔係有人鬧佢先?
呢個情況下 賣家只可以 選擇唔賣,而唔可以鬧人出低價
貨在你手 你一日未賣出去 你都有權選擇賣定唔賣!
回復 支持 反對

姐係而家你當我唔知市價呀? 想當我水魚?
邊有人當你係水魚喎        
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 13-5-2018 02:37
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我 ...

哦  即係你覺得「因為對方當人/你係水魚  所以需要被譴責」
明白了  雖然你之前講左好多  但重點終於出現了
回復 支持 反對