打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 現今巨商界..咩人都有....

kenyuwb 發表於 13-5-2018 14:16
問題係 我唔識對方
我無迫佢賣我wo
係佢自己走上門問價 價唔岩可以唔理人

樓主 你個情況我真係唔知實際係點,所以你要明白我講D野真係唔係針對你...
我諗對方應該冇睇到你係用打算用160E去收一件市價約188E的入值書
估唔到你出價咁低

ANYWAY 你識得講買樓做比喻
咁你買過樓未? 睇過樓未? 試過向賣家提出價未?
好 咁你如果想買樓 你都會問AA近排D市價做個參考啦,係咪?
而家D樓閒閒地都幾百萬, 用600萬樓價黎計,3~5個%就講緊係20~30萬
咁做買家又好 賣家又好 都想為自己爭取最大利益,講價講到盡
但多數都係 正/負5%內囉 除非你個係凶宅賣唔出啦....

OK 你而家用160E收188E GA野 低市價差唔多15%
套返去買樓做比喻
600萬樓 你講價講到510萬? 個賣家唔插你?
可能現實中,佢又未必當面插9你 廢事得失你E個買家
但心入內唔吊7你? 唔好講笑,如果一早知你出510萬,樓都唔俾你睇啦!!!哂9大家時間
完~~~
回復 支持 反對

睇唔到圖1 160之前既對話 (但係預計係幾錢收)

160之後係表情 (猜測係對方好耐無回 求其發D野 原因可能係彈GAME/關密語太快之類就睇唔到)
(但係如果唔係上面猜測既就另計)

之後好明顯係賣家先撩交嗌(如果表情只係太耐無回)
咁既情況之下 雙方互插就係好正常既下場 你咁既態度仲想人地好態度對你?

首先人地講左160收
你唔同意唔可以打句不賣了? 或者講出你既價 180又好 200又好 反正係你會賣既價
然後雙方溝通協調
(至於內心感受  為左收到野賣到野 做好D態度)

最憎D人 1講自出 2出完價唔回/88 3.直接講ON9價 永遠都唔講自己心目中幾錢
(買家賣家都係)
你出貴左 話唔定人地想要 多幾億都肯

出ON9價有幾種情況
1.太耐無玩唔知價 而且唔係個個都會留意市價 又唔係收賣佬
你唔收既野鬼會留意佢幾錢咩

2.你心目中既市價同人地心目中既市價唔同 你定幾多市價就幾多?
常收既野(封書入神獸符)可能就平穩D姐
(假設既價咋)封書你既市價係100E 人地係90E或者110E
無咁常收既(除左個D)市價又點計
反正你如果真心想賣 就直接講你要賣幾錢 唔係講市價 鬼知你心中既市價係咩
你高10%佢低10% 自己計差幾多

3.佢真係ON9...

作為好心既你 提下人地佢出緊ON9價無人賣 跟住講番正常既價比佢 幫下人唔得?
正常人你可以選擇唔理佢 做乜要插人?

睇佢句坐時光機回來 有無人可以講下入藉幾時既價係160E 有無1 2個月? 或者只係1 2個星期前?

最後其實都係無鬼用 我見到佢第1句開始撩交嗌 我只會同佢講88啦ON9仔咁樣然後唔理佢 除非心情好又無野做
歡迎針對論點的插我 我好得閒無野做....
回復 支持 反對

henryns 發表於 14-5-2018 08:28
睇唔到圖1 160之前既對話 (但係預計係幾錢收)

160之後係表情 (猜測係對方好耐無回 求其發D野 原因可能係彈 ...

我明白你的論點
的確有D貨品係市埸上好少買賣,可能冇一個公認市價 好可能唔知市價/大家市價定義唔一致

BTW......入值不嬲用點品比值去計,而且都冇理由唔知市價.... -,-

ANYWAY 唔好講咩插人唔插人啦,真心討論一下
到底出價應唔應參考返市價呢?
OK 如果唔想參考市價,我鐘意幾錢收就幾錢收,等運到GA....我真係冇野講

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦
OK 當你問左人/留意左而家市埸上件貨大約咩價位,明明知道件貨GA市價,但自己又想好平好平極低GA價去收WO
咁應唔應該講明自己平收,等對方一早預算你係用一個極低價去收呢?
我相信如果一個人打明平收,就算出價係低D  對方反應都冇咁大

仲有....買賣雙方都係....邊個唔想單單交易都順順利利,和和氣氣,快快趣趣咁完成單交易?
但你要明白而家好多人都成日出ON9價....10個出價,9個都ON9價....睇到都眼火爆啦
老老實實啦 如果佢出價係偏低少少 我都會同佢講下價
但如果出ON9價果D,真係價都廢事同你講....
因為你會知道對方根本冇誠意用一個正常市價RANGE去收野
只係想極低價去收,咁講黎都哂氣啦

講真有心收一樣野,用市價個RANGE(正負幾個%)收就最快
而家D人硬係要平好多去收....

一黎哂大家時間

二黎,問心你咁GA價 我見到都想收啦.......
姐係....當我明明賣緊封書130EGA(當而家封書市價約130E)
如果我見到有個人賣110E(低市價15%) 佢有幾多,我全部要.....

回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 08:47
我明白你的論點
的確有D貨品係市埸上好少買賣,可能冇一個公認市價 好可能唔知市價/大家市價定義唔一致

先講點品比值 唔係日日既價都一樣 基本上係睇賣家既心情調整少少
前後就差幾E 只可以做參考
如果賣點既人 幾條友都抬1抬價 分分鐘幾日之內可以升幾十% 甚至成倍

到底出價應唔應參考返市價呢? 呢個問題
要 但唔一定 有D特殊情況會變動得好快 唔係一般人可以適應
1.周3維護出既抽野活動
2.一般係1之後 幾條友平賣/平收(唔係嗌下個種)
3.版本變動 出新野 天王材料/聖誕黑斧
呢D場合價錢都會改變得好快 頭幾日急升/急降 要好耐先會穩定番落泥

至於你講既
(你既情況同上面既可以好唔同 但又唔一定 要睇下佢地既實際情況 但分析唔到)

你係錢多 可以收1堆貨泥等升等跌 又唔係自用 又急住放 拎泥炒 鐘意賣就賣 收就收(大部份老屎忽都應該係咁?)
長KEEP都唔會缺錢洗 又有幾千幾萬億周轉既錢 梗係有底氣咁做啦

如果你錢少 只夠買1件貨又或者急收泥用 情況就完全唔同
你絕對會死死氣同佢講價
而唔會 吊ON9 跟住唔理佢

買家如果唔係入藉呢D大路貨..  )而係其他得佢有貨既(料) 而你又急收泥用 仲慘
賣家:極度缺錢洗 急住賣 賣完先夠錢收你依家極度想收既野

圖上既買家賣家都唔知係點既情況
但正常泥講係賣家有底氣D 因為佢係用點品賣 佢唔一定要買入藉泥賣比你
可以買精蛋 孫子之類既賣比其他人
(如果佢得本入藉 之前收落既 又係日入既話 咁就蝕底好多)
回復 支持 反對

henryns 發表於 14-5-2018 11:00
先講點品比值 唔係日日既價都一樣 基本上係睇賣家既心情調整少少
前後就差幾E 只可以做參考
如果賣點既人 ...

有D特殊情況會變動得好快
我明白而家普雷威成日亂出野搞到D物價有時真係變得好快-.-
但你邊日收就應該....跟返果日個市價囉.....
反正係冇人估到下次活動出咩野俾你抽.....
件野要升要降 有時真係睇運數....

唔通1年前封書30E 我預算到封書會一直升,所以我係1年前賣封書130E咩-.-?
物品係唔同時間點 有唔同價值 好正常GA事

ANYWAY 而家點品比值都幾穩定,唔會差幾多....
你要幫樓主解釋話唔知市價/唔知點品比值....講唔通囉-.-

不如樓主回應一下....收入值前有冇問過團友點品比值/入值大約幾錢^^
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 15:21
有D特殊情況會變動得好快
我明白而家普雷威成日亂出野搞到D物價有時真係變得好快-.-
但你邊日收就應該... ...

依家情況係點我唔知啦  不過正常無出活動 平日會幾穩定既 幾日先郁一郁咁
而且你講既市價就係睇企大田既人講放點品1:XXX咁樣 呢D好易變 完全睇佢心情  除非有4 5條友一齊放 但係如果佢地都升價呢
真錢同點品係固定比例 而唔係同巨錢固定比例 所以會升會跌
你預高10%市價 佢預低10% 價錢差好遠
不過主要唔係講呢樣

用我做例子
我1個禮拜先ON1次 ON完又唔會行街市 打打怪做下任吹吹水就算
就算睇拍賣都只會睇想收既料既錢 (周任任品)
其他完全唔會留意
你問我點品幾錢 封書幾錢 我完全答唔到你
我既印象仲停留緊係70E 1本封書 200E 1粒200LV神石既時間
今個禮拜睇1睇大頻 咦 100E? 好似升左WO
下個禮拜睇1睇大頻 咦 130E? 好似升左WO
再下個禮拜 咦 做乜馬武咁鬼貴既 之前睇先20E 1把 依家150E? 去拍賣睇1睇龍武龜武個D 8E? 之前唔係15 6E架咩?

上面可能講到199 我想講既係 只要你唔係日日留意個市價 好多時變左都唔知 唔理升定跌
出價就好容易變成上面既膠價 真係唔係個個人都會日日企係大田逐樣野睇幾錢

而一般只會大頻收野講自出 亦好容易會有雙方鬥講自出既情況發生
回復 支持 反對

唔理樓主知唔知價
就當樓主特登平收又要比人插?
咁鐘意講樓,轉個角度你見有條友平收棟樓又會唔會特登走去插佢呀?最多咪當佢傻仔
根本係人問題
回復 支持 反對

henryns 發表於 14-5-2018 16:26
依家情況係點我唔知啦  不過正常無出活動 平日會幾穩定既 幾日先郁一郁咁
而且你講既市價就係睇企大田既 ...

我明白巨商有好多野,你唔會日日留意住某樣野ga市價
Anyway 我上一個回應提及到:正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如果認同我,你唔應該咁去駁我囉-.-

Ok你話你幾個月冇on, 假設你而定想收道神獸符啦。但又唔知點比值/市價幾多。
你第一件事係做咩?密個放緊神獸符ga人向佢提出以3個月前的價去收?你唔會啦。。

正路都係留意下而家市場賣緊點比值ga人一般放幾多/問團友參考價啦,係咪?唔會on99去用3個月前ga價去收野吧? sorry, 我可能好多粗口,但冇惡意。
回復 支持 反對

yungkong2 發表於 14-5-2018 18:38
唔理樓主知唔知價
就當樓主特登平收又要比人插?
咁鐘意講樓,轉個角度你見有條友平收棟樓又會唔會特登走去插 ...

唔好話人傻仔,一個人想用低價去收人野,傻得去邊^^ 奸到出汁添啦
不如直接d講:似係佢想當人傻子就真啦^^

講樓係唔知邊條友講起,我都係借黎講下,
如果有條友想平收我棟樓?我諗我冇機會插佢,如果個agent一早講明對方想低15%買樓,我樓都唔俾佢睇呀^^ 哂9我時間
Anyway, 現實同虛擬世界有d差異
現實生活中,如果有人當你傻子,你未必會直接當面插佢,你只會背後同人呻/插
但虛擬世界要俾面你咩? 你想當人傻子,俾人插都唔好怨啦唔該
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 19:26
我明白巨商有好多野,你唔會日日留意住某樣野ga市價
Anyway 我上一個回應提及到:正常人去收一樣野/賣一 ...

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如果認同我,你唔應該咁去駁我囉-.-
會 但係唔一定有人賣緊

Ok你話你幾個月冇on, 假設你而定想收道神獸符啦。但又唔知點比值/市價幾多。
你第一件事係做咩?密個放緊神獸符ga人向佢提出以3個月前的價去收?你唔會啦。。
我一般講收 叫佢自出 就係因為太多出完價唔回既人 所以我點都唔會做第1個出價既人 (個人習慣 點都唔改)
樓主係佢出字講左160收先 跟住人地再密佢再確定160呢個數 然後唔理人 講句不了好難?
就算賣家叫佢自出 佢出160 我覺得都無問題 (連價都唔出 直接撩交嗌 呢D好明顯唔係真心想賣既人)

正路都係留意下而家市場賣緊點比值ga人一般放幾多/問團友參考價啦,係咪?唔會on99去用3個月前ga價去收野吧? sorry, 我可能好多粗口,但冇惡意。
街市唔係長期有條友企緊係度講賣點品1:XXX 而且團友唔一定有人係度會答你
唔通就唔收野咩
就算有人講1:XXX 呢個就係市價咩? 只係佢賣緊既價
就算係祖C呢D大點商都唔係佢話幾多就幾多 你覺得岩價先會收 唔岩都係唔收
團友講既野都係 你問團友入幾錢 有人答188(當呢個市價) 有人答180(正常價既波動內最低)  有人答175(收既話最好呢個數收) (團友既話應該唔會有人報大數)
呢D只可以作參考 又唔係絕對標準
然後佢心目中再想平D 就再降D

你覺得160同188真係差得好遠?15%就叫ON9價?
我覺得起碼都低30%-50%先夠ON9
188E既野起碼要100以下

你諗下有人放封書150 你密佢130既情況
(當時既市價係130-135 佢心目中既市價係140 跟住佢要賺錢150先肯放 因為市價放佢無得賺)
如果你想平D收可能變成125~128
(呢點唔想再講 講左3次)
回復 支持 反對