打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 現今巨商界..咩人都有....

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 21:01
for me 我唔會咁無聊去咁做
樓主係咁ga情況咩?
根據我所理解 樓主唔係無拿拿俾人插/罵佢窮狗wo

OK
咁當賣家密完買家拎到個平收價係咪之後覆返買家就罵返人?
For you會唔會咁做
回復 支持 反對

其實我自己唔會亂罵人=]
但如果對方出價太低 我會用佢個價再高d同佢收
等佢明白到....自己出價係幾L咁低^^ 我收完再轉手都有得賺 ok?

其實好人好姐....無拿拿會俾人插ga,麻煩都諗下自己點解俾人插先啦
如果一味要話人插你就係佢唔岩 佢冇品
咁你地咪繼續用同樣ga出價原則去收野/賣野囉
同樣ga事件會一直發生 俾人插就預左架啦
反正俾人插ga係你,唔係我
我都費時同你地說教咁多

繼續用你地一貫ga方式做人
俾人插就話對方錯先^^ 唔好諗自己點解俾人插
插我就係你錯^^
That's crazy
完! 我都唔想再回應了 討論完畢^^
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 20:28
正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如 ...

好明顯....入值好難唔知市價....唔好為駁而駁啦-.-**
算啦我講左4次唔想再答呢個問題

咁可能真係人人定義唔同啦.....
但如果你賣點品低15%都覺得ok ga 我以後想要點品都一定搵你
買同賣調轉左

好明顯啦 放150e(比130e多出15%)ga 係我角度都係on9價.....我見到都唔會密佢囉-.-
OK 明

得出總結:
你既意思就係你心目中係幾錢 除此以外所有價都係ON9價 不論高低

補充(同上面既論點無關 從側面睇事)
1.仔細睇圖1 樓主係好明顯掛緊字160收明入 唔係賣家問價 買家再出價既情況
2.1條友收封珠 1條友收封珠58E
放孫子265 封珠64 封書140 入190
係咪咁就可以說明佢放既就係市價
58X3=174  64X3=192 (係咪同樓主既情況有D似呢 )
3.見到祖C 同埋有幾條友代升兵怪 同有人放緊外掛(只想講下 無咩特別意思)
4.圖中無人出字講緊放點品既比值(都係無咩特別意思)
5.睇下團友講既野 同埋賣家既身份(志願者)(都係無咩特別意思)
回復 支持 反對

乜原來講買賣都要插黎插去?
照你咁講罵人果個咪永遠都岩?
永遠都係要罵返場花生^_^?
咁叫得人出價又一定預左唔會見膠價^_^?
咁巴閉要人地出個價比你又要罵返人?
真係無人開槍指住你喎,唔洗咁大壓力喎,把口都唔洗咁臭喎
利申係其他服一直明買明賣平收貴賣都未試過罵戰^_^_^

回復 支持 反對

上星期睇左個節目   係講黃牛飛
節目內有提到炒家(你當低/賤收野 或 放高價既人) 有個功能就係調整市場價格
而好多人唔鐘意炒賣行為 因為覺得炒家係過程中 並無實際產出
甚至係搶左生產者(廠主/買點友)應得既價值
同時炒家調整市價個功能並唔係咁易被察覺

BTW個節目係 五夜講場 - 學人講經濟 2018:黃牛之亂
回復 支持 反對

1日1夜無人講野 自己總結一下 就當完貼
排除左唔睇清楚圖就亂帶風向既人(回到首頁)
佢講既野其實有道理(如果佢講既情況同實際一樣既話)
只係同實際情況完全相反 (出價方面) (前半句)(搞到變成語無倫次自己打自己臉既人)

應該分開2派(自行對號入座)
1. 出價太膠 抵吊 賣家做得岩(天下乂無雙為首既 頭1頁有1半都係 後幾頁先開始有2 3)

2. 覺得唔應該吊/^^搏吊呢D態度問題行先既人(我應該先呢種? )
3.覺得出膠價 算係正常情況(各種原因導致) 就算出左亦唔應該吊(我好似都算)
(23應該算係2邊都有錯 或者有1邊錯得多D)

(下面係個人意見 純粹講下)

雖然係好正常既情況 日日都有發生
但係諗深1層似係新手/唔常玩既人   同老屎忽之間既...(理念之爭?)

1.講抵吊既一般都係
老屎忽 成日玩 250LV齊兵陣 一大堆閒錢同貨 成日企街市留意D價
佢地由於玩得耐 自問有權威 自己心里面有1條線 (呢條線就係市價)
市價唔係人地出幾錢 而係佢地心入面覺得係幾錢 唔符合就覺得ON9 佢既標準先係岩既
就算人地賣點品1:XXX/1件貨XXE 佢覺得賣得貴左少少/收得平都係錯
吊唔吊只係1種表現出泥既態度 反正佢心入面已經覺得係錯

2.新手/唔常玩既
由於對市價無咩概念 又唔知價 好容易會錯估價錢(出低左/高左既價)
當然 亦都要符合佢心入面條線先會買/賣  
但通常條線都係參考團友/睇D老屎忽賣開幾錢
(唔一定準 亦無一個明確既標準比佢地參照)

而且無咩錢買野想平D /用上次既價(變左都唔知) 收野  
咁樣面對老屎忽就好容易被吊 比人吊自然會反擊 就變左上面既情況

差唔多講完
最後同樓主講聲
希望樓主日後(玩多半年1年2年)唔會變成佢所討厭既賣家
就算面對新手(?)出膠價既情況 會態度好少少咁同佢地解釋下而唔係一味吊
~~~~~~~~~~~~完~~~~~~~~~~~~
回復 支持 反對

pkwapk123 發表於 14-5-2018 21:18
正常都系搵大團代升咖喇(特別有圈圈個D)
因為個個封都會賠比你但佢開價比人高成20%-30%左右 你要圖我PM你 ...

我都同意果個天下無雙成個傻仔咁= =
巨商係個自由市場
果個價你接受到 咪買 唔啱咪唔買
又無話一定要係果個價
如果下下SET死左 諗下同共產黨個原理有咩分別啦= =係咪先
回復 支持 反對

天下乂無雙 發表於 14-5-2018 21:22
其實我自己唔會亂罵人=]
但如果對方出價太低 我會 ...

走啦 無人支持你呀傻仔
回復 支持 反對

Lkyb 發表於 16-5-2018 12:02
我都同意果個天下無雙成個傻仔咁= =
巨商係個自由市場
果個價你接受到 咪買 唔啱咪唔買

唔算係......1開始個個先係 無睇清楚就亂講......
天下無雙算係正常人既心態 大部份老屎忽其實都係咁既心態 佢只係其中1個
回復 支持 反對

henryns 發表於 16-5-2018 16:08
唔算係......1開始個個先係 無睇清楚就亂講......
天下無雙算係正常人既心態 大部份老屎忽其實都係咁既心 ...

我收野姐
真心唔明D人自己又唔出又要叫人出
之後唔岩價又要_出聲,
好奇想知
假設我出高過當時市價 我又同佢買,交易成功後 佢背後笑我ON9呢?
打機收野唔知價好出奇嗎==?
另外想講返句
*我食左果本日入係160收既
咁有人放日入俾我, 當日我又160收明入好正常姐?
回復 支持 反對